Geen pijn meer

Iedereen wil goed in zijn of haar vel zitten. Natuurlijk willen we dat! Want als je lekker in je vel zit dan gaat alles zoveel meer als vanzelf. Dan heb je genoeg energie om dingen aan te pakken. Gek genoeg is het dan nog lekker ook om jezelf eens hier en daar flink in het zweet te werken want dat kan er ook nog wel even bij. Bam, je gaat als een trein. Onverstoorbaar blakend van energie bijna onuitputtelijk.

Het bijzondere van deze flow is dat het twee kanten heeft. Wanneer je alleen maar hebt geleerd om vol gas te geven dan gaat het lekker. Totdat de energie op is. Totdat het nodig is om op de rem te trappen. En wanneer het allemaal stil heeft gestaan, hoe krijg je dan weer die trein aan het rijden? Lekker in je vel zitten is dus niet zomaar iets wat aankomt waaien bij mensen. Die mensen die echt lekker gaan, zij hebben leren anticiperen op verschillende situaties.

 

Fysieke veerkracht gedaald tot een dieptepunt

Wanneer je hier en daar een pijntje hebt dan kan het maar zo zijn dat deze ook vanzelf weer over gaat. Zonder je er van bewust te zijn is het soms een komen en gaan van lichte pijn klachten. Je word je er pas van bewust wanneer het niet meer weg gaat. De pijn gaat niet meer weg en dat is vaak het punt waarop mensen er wat aan gaan doen. Waar komt die pijn vandaan? Wat is hier de oorzaak van? Sinds wanneer heb ik er eigenlijk last van want het valt me nu pas op. Ik ben toch niet ergens tegenaan gelopen nu ik last heb van de onderrug? Tijd om er wat aan te gaan doen. Maar wat doe je dan?

 

Het maken van de juiste keuze is een duurzame keuze

Mijn cliënten kijken me soms raar aan als ik vertel dat ik ook nog wel eens spierpijn heb. Wat? Jij? Jij doet toch zoveel, hoe kan jij nu last hebben? Jaren terug deed ik aan krachttraining geïnspireerd door het bodybuilden wat in de fitness wereld natuurlijk enorm is opgekomen. Het trainen van de spieren en dat betekend dus gewichten heffen. Krachtoefeningen als de deadlift, de squat en bench presses en pull ups. Ze zaten er allemaal bij. Voor mij, bleek later, geen goede keuze. Werd ik er niet sterker van dan? O, ja zeker wel. Kreeg ik er dan niet een betere hormonale balans van? Jup, ook dat ging de goede kant op. Minder stress, meer testosteron, groeihormoon maakte lekkere overuurtjes. Ik voelde me er ook erg lekker bij moet ik zeggen. Het slapen ging er ook heerlijk op. De balans ging eigenlijk wel de goede kant op. Als je er de totale veerkracht op getest zou hebben ging het eigenlijk beter dan ooit. Dus trainen en bewegen is zeker een goede keuze. Doe je dat niet? Ben je eigenlijk zo goed als ten dode opgeschreven.

 

Als alles lekker ging, waarom was dit dan geen goede keuze?

Ik werd echt sterker en mijn energie ging lekker. Mijn gezonde leefstijl begon aardig als voorbeeld voor anderen te fungeren en ik kon mijn cliënten daarin goed motiveren. Aanstekelijk zoals dat kan werken totdat ik langzaam aan me bewust ging worden van mijn lichamelijke blessure gevoeligheden. Wanneer we trainen zoeken we natuurlijk ook de grens hier en daar op. In dat proces van opbouwen verleggen we grenzen. Wanneer je zoals ik te maken hebt met een lichaam dat niet helemaal optimaal beweegt dan werk je langzaam toe naar een lichaam die gaat protesteren. Het constant moeten compenseren bij het bewegen wordt merkbaar wanneer het lichaam zijn of haar grenzen opzoekt.

Zo heb ik in het verleden wel eens wat blessures opgelopen. Daar van herstellen ging destijds op een manier van lekker met rust laten en als het weer gaat dan gaan we weer. Ik ben dus als het ware met een ‘slag in mijn wiel’ (figuurlijk gesproken) verder gaan bewegen. Dat vind de onderrug bijvoorbeeld niet leuk met al die compressie. En dan lekker twee tot vier keer per week een flinke zware krachttraining erop. Hatseflats. Het werd een vicieuze cirkel van trainen en behandelen en zo kabbelden we door naar eigenlijk geen duurzaam structurele oplossing.

 

Nu heb ik geen last meer sinds ik het anders ben gaan aanpakken

Ik ben het lichaam als één geheel gaan zien en benader dit elke dag in wat ik doe en voorleef. In mijn coaching en training breng ik mijn wijze van training over op mijn cliënten. Daarbij heb ik aandacht voor de details in de manier van bewegen. Houding is cruciaal. Hoe staan we en van waaruit beginnen we te wandelen. De manier waarop deze beweeg cyclus plaats vindt bepaald alles. Dit word de ‘gait cycle’ genoemd. Verschillende fases van beweegstanden van het lichaam die elkaar opvolgen. Zo ben ik mijn voeten gaan trainen. Zo ben ik met verschillende functionele oefeningen het lichaam aan het trainen waarbij staan, wandelen, rennen, springen en gooien bewegingen zijn die ik train. En daar komt de component kracht zeker bij kijken. Ik moet zeggen dat het zwaar is, zeker wanneer de technieken en de details waarmee ik het uitvoer kloppend zijn. En je kan dit natuurlijk ook weer zo zwaar maken als je kunt waarbij het vooral om de details gaat. De manier waarop je beweegt maakt een wereld van verschil. De combinatie met het trainen van mijn brein en ademhaling maakt het succesvol. Mijn brein trainen en daarmee (onbewust) de juiste aansturing verzorgen speelt een cruciale rol. De feedback die ik dan van mijn lichaam (bewust) terug krijg is motiverend. Zo voel ik dat elke beweging raak is met een lichaam dat als één geheel beweegt door de ruimte heen. Soms moet het langzaam, of zelfs in stilstand, om beter te voelen wat er gebeurd om bewust iets te kunnen bijsturen als dat lukt. Ook mijn verbeterde manier van ademhaling maakt ook nog eens dat ik tijdens het inspannen beter in staat ben het vol te houden en daarnaast tijdens de rust efficiënter kan herstellen.

 

Benieuwd naar hoe we bij Veerkragt bewegen en trainen?

Kijk eens naar de verschillende programma’s of lees de reviews eens van mensen die jou al zijn voorgegaan. Schroom niet om gerust eens contact op te nemen, om eens een vrijblijvende intake te ondergaan om een beter beeld te krijgen. Een introductie training is bijvoorbeeld super om kennis te maken met de manier van werken. Ook is de Veerkragt Lifestyle Challenge (keuze: houding,) een super waardevolle basis om fundamenteel jezelf goed (fysiek) neer te zetten. En dat helemaal gratis!

Terug naar blogs