Veerkrachtig brein

Wanneer je de input naar de hersenen verbeterd via alle sensorische opties die het lichaam kent dan verbeter je daarmee ook de output naar het lichaam. Daarmee verminderen we pijn, verbeteren we de prestaties, ons cognitieve vermogen verbeteren we en daarmee onze lichaamshouding. Weet jij van jezelf of jouw houding goed is? Of staat jouw lichaam wel of niet symmetrisch? Heb jij (chronische) pijn klachten en wil je hier vanaf? Je brein regelt alles.

 

Verbinding tussen hersenen en het lichaam

Om je hersenen echter in staat te stellen je lichaam goed te besturen, hebben ze om te beginnen nauwkeurige informatie van het lichaam nodig. Dit gebeurd via verschillende sensorische input zoals licht, geluid, tactiel (door aanraking waarneembaar), geur, beweging voor het binnenoor en natuurlijk de feedback (terugkoppeling naar de hersenen) van onze spieren. Onvoldoende communicatie tussen de hersenen en het lichaam kan leiden tot pijn, slechte prestaties, letsel, cognitieve stoornissen en andere houdingsproblemen.

 

Over welke sensoren  hebben we het?

De ogen: wat doen onze ogen? Ze helpen de horizon te analyseren en beïnvloeden de perceptie van diepte. Ogen hebben daarnaast grote invloed op de spieren van de wervelkolom en daarmee dus ook de gezondheid van de wervels. De ogen communiceren ook met het vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan). Ze spelen een rol in de spierspanning van de erector spinae (extensie spieren van de wervelkolom). De ogen communiceren ook met de hersenen die verantwoordelijk zijn voor ons autonome zenuwstelsel die bepaald of we gestrest zijn of lekker ontspannen. En als laatste maar niet geheel onbelangrijk spelen de ogen natuurlijk een rol bij het goed kunnen lezen en het begrijpen van talen.

Het vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan): het vestibulaire systeem bevindt zich in binnenoor en is vooral verantwoordelijk voor het detecteren van veranderingen in de positie van het hoofd en voor beweging. Zo zorgt het ook voor informatie van lichamelijke oriëntatie waar het zich begeeft ten opzichte van de grond.

 

Het trainen van de ogen en het evenwichtsorgaan

Kan je het voorstellen wanneer onze ogen niet geheel in balans zijn wat dit voor een gevolgen heeft voor de langere termijn als dit blijft verslechteren? En zelfs op korte termijn laat het instant verbetering zien wanneer de ogen als sensor getraind worden op de juiste manier. Als je de ogen traint stimuleer je daarmee het gehele brein. En ook hier geldt dat wanneer je de functie van de ogen niet gebruikt, je de functie ervan zal verliezen.

De ogen werken dus samen met alle andere sensoren van het lichaam waaronder dus het vestibulaire systeem. Maar ook de voeten, de positie van de tong in de mond en de kaak dragen een grote bijdrage aan het optimaliseren van onze houding en daarmee het goed kunnen (blijven) functioneren van ons lichaam. Wil jij jouw prestaties verbeteren? Wil je pijnklachten verminderen? Cognitieve functies verbeteren?

 

Hoeveel trainingen?

We starten het programma met een uitgebreide intake waarbij goed onderzocht wordt wat er precies uit balans is en waar de komende twaalf (12) trainingen aan gewerkt gaat worden. De trainingen duren een uur.

 

 

Nog niet helemaal overtuigd en wil je meer (praktische) informatie? Kom van harte kennismaken.