Veerkrachtig brein

Wanneer je de sensorische input naar de hersenen verbetert, verbeter je ook de output naar het lichaam. Dit leidt tot minder pijn, betere prestaties, verbeterd cognitief vermogen en een betere lichaamshouding. Weet jij of jouw houding goed is? Sta je symmetrisch? Heb je (chronische) pijnklachten en wil je hiervan af? Je brein regelt alles.

 

Verbinding tussen Hersenen en Lichaam

Om je hersenen in staat te stellen je lichaam goed te besturen, hebben ze nauwkeurige informatie nodig via verschillende sensorische input. Deze informatie komt binnen via licht, geluid, aanraking, geur, beweging (voor het binnenoor) en de feedback van onze spieren. Onvoldoende communicatie tussen hersenen en lichaam kan leiden tot pijn, slechte prestaties, letsel, cognitieve stoornissen en houdingsproblemen.

 

Over welke Sensoren hebben we het?

De ogen: Ze helpen de horizon te analyseren, beïnvloeden de perceptie van diepte en hebben grote invloed op de spieren van de wervelkolom en de gezondheid van de wervels. De ogen communiceren ook met het vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan) en spelen een rol in de spierspanning van de erector spinae (extensie spieren van de wervelkolom). Ze beïnvloeden ons autonome zenuwstelsel, wat bepaalt of we gestrest zijn of ontspannen. Daarnaast zijn ze cruciaal voor lezen en taalbegrip.

Het vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan): Dit bevindt zich in het binnenoor en detecteert veranderingen in de positie van het hoofd en beweging. Het geeft informatie over de lichamelijke oriëntatie ten opzichte van de grond.

Het proprioceptieve systeem via de voeten: Het proprioceptieve systeem, dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van de positie en beweging van het lichaam, begint bij de voeten als eerste contactpunt met de grond. De voeten bevatten talloze zenuwuiteinden die cruciale informatie naar de hersenen sturen over balans en houding. Deze feedback helpt het lichaam om automatisch aanpassingen te maken voor een stabiele en efficiënte beweging. Als de voeten onvoldoende of verkeerde informatie doorgeven, kan dit leiden tot verkeerde houdingspatronen en een verhoogd risico op blessures. Het trainen van proprioceptieve vaardigheden via de voeten kan daarom helpen om de algehele lichaamshouding en bewegingspatronen te optimaliseren, waardoor prestaties verbeteren en pijnklachten afnemen.

De kaak en positie van de tong: De stand van de kaak en de positie van de tong spelen een cruciale rol in het doorgeven van informatie naar de hersenen en het beïnvloeden van compensatiemechanismen van het lichaam. Bij een overbeet, onderbeet of een laag liggende tongpositie (zwakke tong) kan er sprake zijn van een disbalans die de lichaamshouding en beweging negatief beïnvloedt. Een incorrecte kaakstand kan bijvoorbeeld leiden tot een verkeerde uitlijning van de nek en wervelkolom, waardoor het lichaam gaat compenseren en disfunctionele houdingspatronen ontwikkelt. Evenzo kan een zwakke tongpositie de ademhaling en spierspanning beïnvloeden, wat bijdraagt aan een inefficiënte houding en beweging. Door deze factoren te corrigeren, kan de communicatie tussen het lichaam en de hersenen verbeteren, wat leidt tot een betere balans, minder pijnklachten en een verbeterde algehele functionaliteit.

 

Het Trainen van de Sensoren

Kun je je voorstellen welke gevolgen het heeft als je ogen niet in balans zijn? Op de lange termijn kan dit verslechteren, maar zelfs op korte termijn laat training van de ogen instant verbetering zien. Door de ogen te trainen stimuleer je het hele brein. De ogen werken samen met andere sensoren van het lichaam, zoals het vestibulaire systeem, de voeten, de positie van de tong en de kaak. Dit optimaliseert onze houding en zorgt ervoor dat ons lichaam goed blijft functioneren.

Wil je je prestaties verbeteren, pijnklachten verminderen en je cognitieve functies verbeteren?

 

Hoeveel Trainingen?

We starten het programma met een uitgebreide intake om te bepalen wat precies uit balans is en waar de komende twaalf (12) trainingen aan gewerkt gaat worden. De trainingen duren een uur.

 

Waarom Beginnen aan een Brein Trainingsprogramma?

🎯 Om blessures te voorkomen op de lange termijn.
🎯 Inzicht te krijgen in waarom je lichaam doet wat het doet.
🎯 Tijd te besparen in het verhelpen van klachten.
🎯 Een goede fundering te leggen waarop het lichaam zich kan ontwikkelen en doorgroeien.
🎯 Langdurige oplossingen te creëren waar je nog lang plezier van zult hebben.

Wil je meer weten of een intake plannen? Neem contact met ons op en ontdek hoe Veerkragt jou kan helpen.

💡Tip: na dit programma kan je altijd een doorstart maken met Fysieke Veerkracht: Personal Training of Fysieke Veerkracht: Small Group Training. Welke past beter bij jouw wensen?

 

Nog niet helemaal overtuigd en wil je meer (praktische) informatie? Kom van harte kennismaken.