Voeding

De vullende- of voedende brandstof voor je lichaam

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is om uiteenlopende redenen. Met welke reden je dan ook (on)gezond wilt eten, het is altijd goed om te observeren hoe jouw eetpatroon eruit ziet. Ons lichaam is overduidelijk geëvolueerd op basis van schaarste. Maar wat betekent dat eigenlijk? Als we kijken naar het hormonale systeem en hoe het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel in zijn werk gaat komen we hier gauw genoeg achter. Het is van (levens)belang om de bloedsuikerspiegel zo gestabiliseerd mogelijk te hebben en daar zorgt het hormoonsysteem (in samenwerking met het zenuwstelsel) voor zo goed als het kan. Voor de stijging van de bloedsuiker zijn drie hormonen ter beschikking: (nor)adrenaline, glucagon en cortisol, terwijl slechts één hormoon (insuline) de bloedsuiker naar beneden haalt. In de huidige tijd komt er een overvloed aan suiker en voeding op ons af, want het aanbod is gigantisch. Deze overvloed aan ongezonde (suikerrijke) voeding maakt het haast onmogelijk om niet te consumeren, zeker wanneer de veerkracht laag is. Verse en onbewerkte natuurproducten staan het dichtste bij wat gezonde voeding inhoud. Daar komt geen bewerkingsproces aan te pas en een lange ingrediëntenlijst (die voor een leek niet te begrijpen is).

Het voorbereiden van de vertering begint bij onze zintuigen. Voeding daadwerkelijk verteren begint in de mond. Het speeksel moet je ook daadwerkelijk met jouw voeding in aanraking laten komen en daar heeft het wat tijd voor nodig. Kauw goed op je eten totdat het bijna als vanzelf door te slikken valt. Maar zorg er ook voor dat bij iets wat je drinkt je het de tijd geeft om met je speeksel te mengen. Ik zeg dan ook altijd het volgende: “Drinken moet je eten en eten moet je drinken” – Jaap Kleinstapel

Voeding en stress

Het enterisch zenuwstelsel (onder invloed van het autonome zenuwstelsel met zijn sympatische- en parasympatische vezels) noemen we ook wel ons tweede brein. Ze staan namelijk in direct contact met de hersenen. Voor de communicatie gebruikt het enterisch zenuwstelsel dezelfde neurotransmitters (hormonen in de hersenen). De uiteindes van ons maag- en darmkanaal kunnen we bewust met onze wil aansturen. Dit doen we door te slikken met onze mond en het ontlasten via de kont. Echter alles wat daar tussenin zit dat gaat buiten onze wil om en daar gaat ons tweede brein over. Wanneer ons parasympatisch zenuwstelsel actief is bevordert deze ons spijsverteringsstelsel. Wanneer ons sympatisch zenuwstelsel actief is (bij stressfactoren) remt het ons spijsverteringsstelsel. We zijn te afhankelijk geworden van onze bloedsuikerspiegel en dat geeft stress als het lichaam niet goed in staat is deze te stabiliseren. Bij het hebben van stress is het lichaam dus niet optimaal in staat om spijs te verteren. Dat betekent dat de voeding die je tot je neemt niet optimaal opgenomen kan worden. Door jouw stress te verminderen zal het spijsverteringsstelsel beter functioneren en zal de gezonde voeding die je tot je neemt ook bijdragen aan het vergroten van jouw veerkracht.  Supplementen kunnen een belangrijk onderdeel zijn in het oplossen van jouw klachten. Suppletie als aanvulling op jouw gezonde voedingspatroon om jouw optimale veerkracht te ondersteunen.

 

Gezonde darmen voor meer veerkracht

Onze veerkracht wordt sterk beïnvloed door de gezondheid van onze darmen. Naast stress is het essentieel van belang wat en hoe we eten. Ongeveer twintig procent van wat wij eten is bestemd voor onze darmbacteriën, deze darmflora wordt ook wel probiotica genoemd. Deze levende, goedaardige micro-organismen zijn met hun gezondheid bevorderende eigenschappen in grote getalen in onze darm aanwezig. Om de gezondheid van onze darmflora positief te kunnen beïnvloeden heeft deze flora ook voeding nodig. Deze voeding noemen we prebiotica en dat zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die deels door de darmbacteriën worden afgebroken in de dikke darm. Voor het optimaliseren van de darmflora is een gevarieerd (gezond) voedingspatroon nodig. Gezonde voedingsbronnen zijn vers en zo onbewerkt mogelijk. Zo leveren de macronutriënten ons energie en hebben we zowel de vetten, eiwitten als koolhydraten allemaal nodig in bepaalde hoeveelheden om onze hormonen goed in balans te houden. Micronutriënten zijn vitaminen, mineralen, spoorelementen en secundaire plantenstoffen. Deze leveren ons geen energie (een aantal uitzonderingen daargelaten) maar zijn wel van vitaal belang voor de balans en het vrijmaken ervan.

Verkeerde voeding is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen