Veerkragt meter

De vier domeinen van veerkracht

Fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag. Elk domein heeft invloed op elkaar waarbij optimale veerkracht betekent dat elk domein de verdiende aandacht krijgt.

Even een voorbeeld:

  • 🥱 Als je heel moe bent (fysiek);
  • 😡 Ben je sneller geïrriteerd (emotioneel);
  • 🤔 Ben je minder in staat om helder te denken (mentaal);
  • 👎🏼 En ben je vaak niet de beste versie van jezelf (gedrag).

Als blijkt dat er onvoldoende veerkracht in één van de domeinen is, kan dat jouw totale veerkracht alsnog uit balans brengen.

Om veerkracht op te bouwen is het cruciaal om te werken aan daar waar jij jouw (kostbare) energie het meeste verliest. In welk domein is dat? Of dit nu fysiek, mentaal, emotioneel of in jouw gedrag is. Details hierin zijn super belangrijk en een wezenlijk verschil of je kwalitatief en duurzaam veranderd. Een sterke veerkracht heeft een duurzaam (economisch) fundament nodig waarop je kunt bouwen.

 

Deze meting is persoonlijk

Dat wil zeggen dat je de uitslag niet met die van een ander kunt vergelijken. Zo zijn er genoeg factoren die schadelijk kunnen zijn voor jouw veerkracht.

  • 💥 De één heeft zijn of haar doelen niet helder en mist de juiste mindset om te veranderen.
  • 💥 Helaas hebben veel mensen nog last van actieve primaire reflexen.
  • 💥 Het brein kan bij volwassen mensen nog steeds onvoldoende ontwikkelt zijn en is daarmee uit balans.
  • 💥 Veel mensen hebben voeten die onvoldoende tot niet functioneren, zowel sensorisch als mechanisch.
  • 💥 Beweeg en train je voldoende? Er zijn genoeg mensen die hier niet aan komen, laat staan de manier waarop het wordt uitgevoerd.
  • 💥 Onze ademhaling is om uiteenlopende redenen vaak niet goed helaas.
  • 💥 De haastige wereld waarin we leven brengt veel objectieve en subjectieve stress met zich mee. Hoe ga jij daarmee om?
  • 💥 Voor veel mensen is het een ware uitdaging om de hormonen in balans en bedwang te houden.
  • 💥 Bij veel mensen werkt het immuunsysteem onvoldoende doordat het bijvoorbeeld overbelast is.
  • 💥 De één heeft slechte eetgewoontes en maakt slechte keuzes in welke voeding er gegeten wordt. De ander eet gewoon veel te snel en mag wel eens beginnen met goed kauwen.
  • 💥 Veel mensen komen slaap tekort (kwantiteit) maar komen ook niet goed in hun herstelmodus (kwaliteit).
  • 💥 Sommige mensen kunnen wel wat voedingssuppletie gebruiken ter ondersteuning.
  • 💥 En helaas hebben veel mensen last van blessures en pijnklachten en lijken dat normaal te vinden zonder er echt wat aan te doen.

Al deze leefstijl factoren hebben invloed op onze veerkracht. En klachten die hierdoor ontstaan uiten zich weer fysiek, emotioneel, mentaal en in het gedrag. Kijken we naar de verschillende domeinen van veerkracht dan zijn sommige mensen in het ene domein veerkrachtiger dan het andere. Als je emoties goed kunt reguleren en onder druk je zelfbeheersing weet te behouden dan ben je emotioneel veerkrachtig. Maar dat wil niet betekenen dat je totale hoeveelheid veerkracht optimaal is wanneer je fysiek weinig veerkrachtig bent. Hoe dichter je bij jouw ideale gezonde balans komt, hoe beter jouw lichaam en geest in staat zijn te functioneren.

 

HOE WERKT DE TEST? 

De test bestaat uit 4 onderdelen met elk 8 vragen. De vragen gaan over stresssymptomen in relatie tot de vier domeinen van veerkracht. Het gaat hierbij dus om jouw veerkracht in relatie tot jouw energiemanagement. De antwoordmogelijkheden die je kunt geven zijn: nooit, soms, regelmatig, vaak en zeer vaak. Per onderdeel wordt de score berekend en als totaalscore weergegeven. De antwoorden worden als het ware bij elkaar opgeteld. Jouw specifieke antwoorden blijven anoniem.

Ben jij klaar om je veerkracht te vergroten? Vul dan de test in en kom erachter wat jouw totale veerkracht is. Mocht je geen bericht ontvangen nadat je de test hebt gemaakt, kijk dan ook eventjes bij de spam.

💡 Tip: Het is handig om eerst de ademhalingstest gedaan te hebben en deze score dan in te vullen bij de veerkracht meting.
💡 Tip: Houdt er rekening mee dat de test gaat over stress en de relatie met energiemanagement. En dus niks zegt over je (fysieke) houding en hoe je beweegt. Overigens kan verkeerd bewegen en een slechte houding wel een aanzienlijke stress aanjager zijn. Een intake geeft ons een betere kijk op jouw persoonlijke situatie en benodigdheden voor het juiste groei recept.