Voeten

Fundamenteel voor veerkrachtige stappen in de juiste richting

We worden geboren met voeten waar alles op zit en alles beweegt vrijuit (uitzonderingen natuurlijk daargelaten). De voet moet alleen nog aan kracht winnen, zo ook de rest van het lichaam. De voet is dus bij geboorte nagenoeg perfect. Naarmate we groeien en we onze voeten en ons lichaam gaan gebruiken wordt het sterker. Dit doen we door een bepaalde functie te vragen van de voet en zo ontwikkelt het zich door tot een sterk fundament. Op de krachtig ontwikkelde voeten kunnen we rusten als we erop staan. We kunnen er mee wandelen, rennen, springen en ook nog eens ontzettend goed mee voelen om onze balans te behouden. De voet is een enorm sterk en veerkrachtig fundament van ons lichaam. Wanneer we bepaalde activiteiten doen waarbij we onze voeten (en de rest van het lichaam) uitdagen maar ook nodig hebben is het van essentieel belang dat de voeten ook in staat zijn om aan de vraag te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen absorberen van weerstand van het neerkomen op de voet tijdens wandelen of hardlopen. De vraag of je wilt landen op je wervelkolom in zithouding of de val wilt breken met je onderstel dan is het antwoord vrij simpel. De keuze is aan jou om functioneel bewegen optimaal aan te leren en bij de basis te beginnen.

„It is the balance between mobility and stability – moving enough and not too much – that defines healthy walking“
– James Earls (Born to walk)

Heb je de voet ooit als zintuig bekeken? De voet is een enorm belangrijke sensor die super waardevolle informatie geeft tijdens het functioneren. “De voet betreedt de weg niet zonder aarzelen. De weg is immer vol gevaren. Voorzichtig en langzaam betast hij het gevaarlijke pad. Voetje voor voetje. Het verkleinwoord drukt uit, dat de voet als kwetsbaar en gevoelig ervaren wordt en als object van vertedering met zorg omringd en beschermd moet worden” – Radbout Repository of the Radbout University Nijmegen.

Wanneer jouw voet niet optimaal functioneert:

Als de voet niet optimaal functioneert dan ontstaan er uiteindelijk klachten aan het beweegapparaat. Dit hangt natuurlijk af van welke mate van problemen er zijn en welke functie je van de voet op dat moment vraagt maar ook gevraagd hebt na langere tijd. De vraag is natuurlijk wat de klachten veroorzaakt?

  1. Allereerst zijn in de meeste gevallen jouw voeten zelf niet het probleem. We worden geboren met prachtige voeten waar alles op en aan zit (uitzonderingen daargelaten). Het enige wat de voeten nodig hebben is gebruikt worden waarvoor de voeten bedoeld zijn: bewegen.
  2. Klachten aan de voet, of elders in het lichaam met als oorzaak een niet functionerende voet, ontstaan door het niet gebruiken van de voeten. Zo simpel? Ja zo simpel. En dit ontstaat vooral door het schoeisel, en in mindere mate de sokken, die men gebruikt tijdens het bewegen van de voet. Het vele zitten waarin de heup een verminderde functie ontwikkelt helpt ook niet mee. En als laatste is in veel gevallen het advies die je krijgt van experts niet de oplossing tot het verhelpen van de klachten. Symptoom bestrijding helpt je niet de oorzaak aanpakken, maar kan uiteraard wel voor verlichting zorgen.
  3. Eenmaal het besef dat je er werkelijk wat aan kunt doen? Dan is het de hoogste tijd om er effectief wat aan te gaan doen en daarmee het lichaam weer functioneel de ruimte te geven sterker te worden. Dat begint bij de basis, je voeten. Kijk eens bij de Veerkragt programma’s voor meer informatie of wellicht is een introductie training wat voor jou? En neem contact op bij meer vragen.

 

Voor goed schoeisel en sokken werken we bij Veerkragt graag samen met Barefoot & More aangezien zij een visie hanteren waar wij ons erg goed in kunnen vinden: “natuurlijk bewegen”. Het assortiment aan barefoot schoenen en teensokken is groots. Dit overweldigende aanbod biedt zeker weten een oplossing voor jouw voeten en het ziet er nog goed uit ook! Neem jij een kijkje?

(function(){
var a = document.createElement(“a”);
a.href = ‘https://track.webgains.com/click.html?wglinkid=4321058&wgcampaignid=1673200&js=0’;
a.rel = “sponsored nofollow”;
a.target = “_blank”;
var img = document.createElement(“img”);
img.src = ‘https://track.webgains.com/link.html?wglinkid=4321058&wgcampaignid=1673200’;
img.border = 0;
img.alt = “”;
img.width = 728;
img.height = 90;
a.appendChild(img);
document.getElementById(“jsad_4321058”).parentNode.appendChild(a);
})();

Voeten die aarden, wat levert jou dat op?

Naast de functie van de voeten tijdens het bewegen zijn onze voeten ook ons contact met de grond waarop wij leven. Deze connectie is bijzonder en levert ons vele voordelen op wanneer we contact maken. Dat betekent met de blote voeten contact maken met de aarde. De grond is van helende waarde op onze gezondheid en zeker de moeite waard om, naast de functie van de voet, te aarden met een krachtige blote voet.

Aarden is ontzettend belangrijk voor ons immuunsysteem. Zoals we weten beschermt het immuunsysteem je tegen indringers van buitenaf. De aarde heeft een overschot aan positief geladen elektronen wat voor ons de uitgelezen kans is om aan die behoefte te voldoen. Ongezonde leefstijl factoren verstoren deze balans waardoor we als het ware weer opgeladen moeten worden.

Vrije radicalen zijn positief geladen moleculen (hebben een tekort aan een of meer elektronen), die altijd op zoek zijn naar vrije elektronen. Normaal halen ze deze missende elektronen weg bij de binnendringers en het beschadigde weefsel en doden zo deze ongewenste gasten of breken zo de beschadigde cellen af om afgevoerd te worden.

Deze immuun respons wordt ook wel ontstekingsrespons genoemd en geeft vaak de bekende symptomen van een ontsteking: zwelling, warmte en pijn, roodheid en, afhankelijk van de plek, een bewegingsbeperking.

Als dit herstelproces op zijn einde loopt, dient het overschot aan vrije radicalen geneutraliseerd te worden door anti-oxidanten of vrije elektronen in het lichaam. Als er te weinig vrije elektronen zijn, dan kunnen de vrije radicalen het gezonde weefsel aantasten, wat weer een immuun respons teweeg brengt. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht en ontstaat chronische ontsteking, de oorzaak van vele hedendaagse chronische en auto-immuun ziekten en een versneld verouderingsproces.

Omdat de aarde een overvloed aan vrije elektronen heeft, is Aarden de uitgelezen manier om ons lichaam in de behoefte van vrije elektronen te voorzien. Zo kunnen we de bovengenoemde vicieuze cirkel doorbreken.

Klachten aan de voeten zijn schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen