Hormoonbalans

Hormonen zijn de boodschappers van ons lichaam

Wat maakt het hormonale systeem nou zo interessant? En waarom, maar vooral ook wanneer, is het handig om jouw leefstijl hiermee te verrijken en er meer over te weten te komen? Onze leefstijl gerelateerde klachten zijn aan de hand van symptomen te herleiden naar hormonale disbalans. Hoe we eruit zien (fysiek), hoe we ons voelen (emotioneel), wat we denken (mentaal) en wat we met ons dagelijkse leven doen (gedrag) wordt gigantisch beïnvloed door deze hormonen en andersom. Wat je doet bepaald namelijk ook sterk welke hormonale (dis)balans er is. Hormonen zijn namelijk de boodschappers van ons lichaam. En deze stofjes in ons lichaam zijn de gevolgen van hoe ons leven eruit ziet. Om veerkracht op te kunnen bouwen zijn bepaalde leefstijlfactoren essentieel om hormonaal in balans te komen of te blijven en om jouw optimale veerkracht te ontwikkelen. De uitgebreide intake van Veerkragt is hiervoor bij uitstek geschikt. Kennis en inzicht opdoen door breed en bewust naar jouw persoonlijke leefstijl te kijken is het begin van jouw gewenste groei.

Heb jij hormonale disbalans?

Ben jij iemand met leefstijl gerelateerde klachten en ondervind jij hier problemen mee? En heb jij zelf al vaker een gezonde leefstijl geprobeerd op te bouwen maar lukt dat niet of blijven de klachten zich herhalen? De kans is vrij groot dat je de oorzaak van jouw klachten niet aanpakt. Het blijven wegpoetsen van symptomen gaat je niet helpen op de lange termijn. Je krijgt dan stress door de klachten. Een andere leefstijl aanpak is dus nodig en de ervaring leert dat energie steken in de oplossing door te doen zal bijdragen aan jouw persoonlijke groei. Dus stop met het roepen van wat je zou willen en telkens dezelfde patronen doorlopen. Stop jouw energie in nuttige leefstijl factoren die jou helpen de hormonale disbalans te herstellen. Veerkragt helpt jou graag met deze uitdaging. Met de juiste mindset, gerichte training en gezonde leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld voeding en suppletie werk je aan het veranderen van jouw leefstijl voor optimale veerkracht.

Homeostase in het kort

Elk levend wezen moet zich zo kunnen aanpassen aan veranderingen van het milieu dat het inwendige evenwicht niet blijvend wordt verstoord. Het afstemmen naar deze balans wordt ook wel homeostase genoemd en is hierbij sterk afhankelijk van de werking van hormonen en het autonome zenuwstelsel. Het hormonale systeem is functioneel in balans wanneer anabool (opbouw) in evenwicht is met katabool (afbraak). Voor een gezond leven is een gebalanceerde leefstijl nodig waarin we staan voor uitdagingen (aan) maar ook voldoende herstelmogelijkheden (uit). Het lichaam heeft hiervoor voldoende gezonde voeding nodig en in zekere mate een sociaal leven waaruit energie opgedaan kan worden. Elke vorm van teveel stress is funest voor onze homeostase. De mate van onze veerkracht zegt veel over onze hormonale balans. Het herstellen van hormonale disbalans zorgt voor een directe toename van onze veerkracht. En veerkracht uit zich fysiek, emotioneel, mentaal en in ons gedrag.

Hormonen uit balans zijn schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen