Ademhaling (inclusief -test)

Een luchtig onderwerp

Als je dicht bij jezelf blijft kan je ver komen. Een uitspraak die zó treffend is als het gaat om het hebben van een sterke veerkracht. Jezelf verliezen en ver verwijderd zijn van jezelf levert hoe dan ook een stressrespons op. Levensvreugde is dan ver te zoeken. Evolutionair gezien hebben we een oeroud systeem dat bij stress zorgt voor een reactie die de kans op overleven aanzienlijk vergroot. In de oertijd waren sabeltandtijgers dagelijkse kost. Bedreigende situaties, of situaties die als zodanig aanvoelen, zorgen tegenwoordig nog steeds voor stressreacties. Daar waar ons overlevingsinstinct ons leven nog steeds kan redden is het in veel gevallen hedendaags niet nodig. Een andere mindset is dus cruciaal wanneer stress bij jou voor verminderde veerkracht zorgt. Omgaan met stresssituaties waarbij geen sabeltandtijgers aan te pas komen vraagt dus om een andere reactie dan het overlevingsmechanisme. Er gaat onnodig veel energie verloren in hoe we ons voelen door stress. Veerkracht opbouwen in het emotionele domein zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf kan blijven. De ademhaling speelt hierin een cruciale rol.

De kracht van ademhaling

Ademen is van vitaal belang. De manier waarop we dat doen heeft veel invloed op onze veerkracht en daarmee onze gezondheid. Een leuk weetje is dat je bij het inademen het sympatische zenuwstelsel activeert (aan, het spreekwoordelijke gaspedaal) en je bij het uitademen het parasympatisch zenuwstelsel activeert (uit, de spreekwoordelijke rem). Of we coherent zijn (in balans) wordt merendeels bepaald door hoe we ademhalen. Het mes snijdt wel aan twee kanten, aangezien onze ademhaling ook beïnvloed wordt door onze dagelijkse (on)gezonde leefstijl factoren. Het ademhalen is een autonoom proces dat wordt aangestuurd door ons centrale zenuwstelsel. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je een geautomatiseerd proces niet manueel kunt controleren. Wel degelijk kan je via het ademen bewust jouw centrale zenuwstelsel kalmeren als dat nodig is in een gestreste situatie. Jij kan er voor kiezen om energiek en uitgerust te zijn (fysiek), zodat je de kalmte en rust kan bewaren (emotioneel), je gefocust en helder kunt nadenken (mentaal) en grotendeels van de tijd ervaren dat je de beste versie van jezelf bent (gedrag).

Bij jezelf komen door te ademen

Zie jezelf eens als een batterij die energie uitgeeft maar ook in staat is zichzelf weer op te laden. Deze energie is eindigend wanneer het niet vroegtijdig weer opgeladen wordt. Het maakt niet uit waar jouw energie naar toe gaat. Door teveel leuke dingen raakt je batterij ook uitgeput als het niet tijdig wordt opgeladen. Of wanneer je erg gevoelig bent voor verschillende vormen van prikkels om je heen en je niet goed in staat bent deze hoeveelheid te verwerken. Wanneer je niet meer jezelf bent en het echt tijd wordt om even bij jezelf te komen kan ademhaling essentiële uitkomst bieden. Echt te voelen wat iets met je doet. Wat zou je nu eigenlijk willen. Niet denken: wat lijkt me leuk of wat denk ik leuk te vinden? Maar het gewoon weten, vanuit je hart. Wanneer het immuunsysteem, hormoonstelsel en vatenstelsel optimaal samenwerken is er sprake van een hoge mate van hartcoherentie. Leven vanuit je hart is een gevoel dat je met een zinvolle ontwikkeling bezig bent. Stilstaan is heel gericht een stap vooruit zetten en is daarmee (soms het belangrijkste) onderdeel van het groeiproces.

Test je ademhaling

De vier domeinen van veerkracht (fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag) kan je op verschillende manieren beïnvloeden. Zo heeft onze ademhaling een groot (on)gezond effect op de mens. En met alle (stress) factoren om ons heen is bewust worden van je eigen lichaam en geest in deze tijd meer dan welkom. Je kunt naar het tempo van je ademhaling kijken en bijvoorbeeld tellen hoe vaak je ademhaalt per minuut. Het is logisch wanneer je bij inspanning een verhoogde ademhaling hebt en bij geen inspanning de frequentie van ademhaling lager is.

Ga lekker zitten, hoe vaak adem je nu? Klik op de knop bij je eerste ademhaling en de timer begint te lopen. Klik op de knop bij iedere inademing. Na 60 seconden zie je jouw ademfrequentie.

Klik bij iedere inademing

60 seconden

Aantal ademhalingen: 0

Klik bij iedere inademing

60 seconden

Aantal ademhalingen: 0

 

Verkeerd ademhalen is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen