Primitieve reflexen

een bliksemsnel signaal dat geremd mag worden

Een Solide Basis voor het Centrale Zenuwstelsel

Primitieve reflexen kunnen op elke leeftijd opnieuw worden geïntegreerd, wat cruciaal is voor een stabiele basis in het centrale zenuwstelsel. Bij de geboorte weegt het brein van een baby slechts een kwart van zijn uiteindelijke grootte, en externe factoren spelen een essentiële rol bij de verdere ontwikkeling ervan.

Factoren die Invloed Hebben

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het actief blijven van primaire reflexen, zoals geboortetrauma’s en gebrek aan stimulerende beweging. Een ondersteunende omgeving, inclusief ouders en familie, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en integratie van deze reflexen. Stress tijdens de vroege ontwikkeling kan echter een negatieve impact hebben.

Belang van Inactivatie

Het inactiveren van primaire reflexen is essentieel voor soepel bewegen, vooral bij een actieve levensstijl op latere leeftijd. Dit voorkomt mogelijke klachten en bevordert een gezond bewegingspatroon. In gevallen van ziekte, letsel of onvolledig herstel kan extra ondersteuning nodig zijn om het integratieproces te bevorderen.

⚡ Verbeter je Bewegingspatroon met Veerkragt

Ontdek hoe Veerkragt je kan helpen bij de integratie van primitieve reflexen en het bevorderen van een gezond bewegingspatroon. Investeer in je gezondheid en ontwikkeling, ongeacht je leeftijd.

De Relatie tussen Reflexen en Houding

 

🏃🏽 Fundamenten van Motorische Ontwikkeling

Voor een gezonde motorische ontwikkeling zijn sensorische stimuli cruciaal. Dit begint met primitieve reflexen die inherent zijn aan de hersenstam van een baby. Bij de geboorte dienen deze reflexen als basis voor overleving en evolueren ze geleidelijk naar meer geavanceerde houdingsreflexen naarmate het kind zich ontwikkelt.

 

🏃🏽 Impact op Houding en Beweging

In de praktijk blijft de ontwikkeling van deze reflexen niet altijd volledig verlopen. Ongeïntegreerde primitieve reflexen kunnen resulteren in aanhoudende problemen, zoals houdingsklachten en lichamelijke symptomen.

 

🦶🏼 Voorbeeld: Babinski-reflex

Neem bijvoorbeeld de Babinski-reflex. Als deze reflex niet volledig integreert en de grote teen strekt in plaats van buigt tijdens het lopen, kan dit de loopstijl beïnvloeden. Dit kan leiden tot compensatiemechanismen die op lange termijn problematisch kunnen worden voor de spieren en het lichaam.

 

🌀 Duurzame Gezondheid

Hoewel het lichaam op korte termijn kan compenseren, is langdurige activering van primitieve reflexen niet duurzaam voor de gezondheid. Zelfs bij regelmatige lichaamsbeweging kan het lichaam in een ‘valsspeelmodus’ blijven, wat de gezondheid op lange termijn kan beïnvloeden.

 

Bij Veerkragt ondersteunen we de integratie van primitieve reflexen om optimale motorische functies en houding te bevorderen. Ontdek hoe we je kunnen helpen bij een gezonde ontwikkeling en een duurzame gezondheid.

Actieve Primitieve Reflexen: Wat Nu?

 

🎯 Breinontwikkeling en Sensorische Input

Als het brein niet optimaal ontwikkeld is, kan dit wijzen op een gebrekkige samenwerking tussen beide hersenhelften. Dit kan leiden tot een onevenwichtige houding en problemen met sensorische verwerking. Bij Veerkragt helpen we je meer inzicht te krijgen in het brein en hoe sensorische input een rol speelt in deze ontwikkeling.

 

🎯 De Rol van Beweging en Ontwikkeling

Bij de geboorte is ons brein nog in ontwikkeling en werken de linker- en rechterhersenhelft nog aan synchronisatie. Beweging speelt hierbij een cruciale rol door verbindingen te stimuleren. De rechterhersenhelft verwerkt sensorische input en de linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor logisch denken en verbale vaardigheden.

 

🎯 Stress en Brein functioneren

Stress kan het brein belemmeren om situaties logisch te benaderen, waardoor het terugvalt op primitieve reacties. Dit kan leiden tot een vicieuze cyclus als het brein niet adequaat ontwikkelt om stress op een andere manier te verwerken.

 

🎯 Verbetering door Specifieke Oefeningen

Gelukkig kun je actief werken aan het trainen van je brein door dagelijkse oefeningen. Dit helpt het brein om zichzelf beter te reguleren en minder afhankelijk te zijn van externe interventies. Ontdek bij Veerkragt hoe je dit kunt bereiken en leven zonder belemmeringen.

 

🍀 Wil je meer weten?

Benieuwd naar onze aanpak en hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op en ontdek hoe Veerkragt jouw veerkracht en breinfunctie kan verbeteren.

Actieve primitieve reflexen zijn schadelijk voor jouw veerkracht!

💥 Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test! 📊

Veerkracht berekenen