Bewegen & Trainen

De kracht van de natuur & natuurlijke belastbaarheid van jouw lichaam!

Dagelijks (functioneel) bewegen is belangrijk en toch komen heel veel mensen niet aan genoeg beweging. Dagelijks genoeg buiten zijn is belangrijk en toch komen heel veel mensen niet genoeg buiten. Dat is verontrustend en interessant tegelijk, aangezien Veerkragt jou graag hierbij helpt. Om maar wat voorbeelden te noemen waarom je zelf vandaag nog jouw portie beweging en buiten (in de natuur) zijn zou moeten pakken. Door functioneel te bewegen houd je jouw gewrichten soepel, je krijgt meer spierkracht en je houdt je botten gezond. En naast alle voordelen voor het beweegapparaat door het bewegen heeft het buiten (in de natuur) zijn ook voor alle andere systemen in jouw lichaam vele voordelen. Ons psychisch welbevinden wordt beter. De ontstekingsgevoeligheid neemt af. Stress vermindert, een verbeterde slaapkwaliteit, minder overgewicht, verbeterde immuunreacties enzovoorts. Kortom: een tekort aan beweging en te weinig tijd doorbrengen in de natuurlijke buitenlucht is een ongezonde keuze in vele opzichten. Afhankelijk van jouw belastbaarheid is de mate van intensiteit waarin je beweegt wel of geen training voor je. En met training bedoelen we bij Veerkragt dat je bezig bent met het verleggen van jouw grenzen. Dat betekent dat je deze grenzen gaat leren herkennen en er verantwoord overheen kunt gaan. Verantwoord trainen betekent niet alleen dat je rekening houdt met jouw hersteltijd, maar ook de manier waarop je beweegt zodat de fysieke veerkracht groeit. Wanneer je te maken hebt met een blessure of andere factoren, waardoor de totale veerkracht lager is dan je zou willen, is groei nog steeds een garantie.

Leer optimaal bewegen

Als je traint (fysiek domein) bij Veerkragt is dat ook omdat je dan zeker weet dat er met aandacht gewerkt wordt aan het optimaal bewegen van het lichaam. Door middel van corrigerende oefeningen leren we lichaam en ons brein de juiste bewegingen (brein-lichaam verbinding). Dat wil zeggen dat stijve gewrichten en spieren een gevolg zijn van een reeks aan leefstijlgedragingen en we de oorzaak aanpakken. Gedeeltelijk ligt de oorzaak in hoe we (kunnen) bewegen. Het lichaam is een complex geheel aan spieren die allemaal met elkaar in verbinding (horen te) staan. De functie van een spier is bijvoorbeeld stabiliteit bieden en kracht uit kunnen oefenen om in beweging te komen. Daarvoor moet er in elk gewricht voldoende kracht en bewegingsvrijheid (mobiliteit) zijn om controle over de beweging(en) of houding te hebben. Zie het als een soort touwtrekken waarbij beide uiteindes elkaar nodig hebben door tegen te werken. Zo ontstaat er de mogelijkheid om kracht uit te kunnen oefenen en vanuit deze feedback is er een reden tot actie (statische- of dynamische kracht). Wanneer het lichaam niet als geheel verbonden is ontstaan er klachten met als gevolg overbelaste spieren. De oorzaak hiervan gaat juist ook over onderbelaste spieren. Met welk doel je ook fysiek wilt trainen, de manier waarop je beweegt is in de basis hetzelfde. Om het voorkomen van- of te herstellen van blessures vergroot jij jouw veerkracht elke keer weer door te doen. Met dit als vertrekpunt groei je bij Veerkragt door naar wat je wilt bereiken.

Wordt veerkrachtiger door training

Een beweging die in het fundament niet optimaal is (mobiliteit, aansturing en kracht) zal ervoor zorgen dat in de hele keten daar boven het ook niet sterker kán worden. Spieren trekken aan elkaar maar dat is niet mogelijk wanneer het fundament daaronder meebeweegt. Het functioneel (kracht)trainen heeft naast houding een ander doel op zich, namelijk het positief beïnvloeden van de hormonale balans en daarmee het versterken van jouw veerkracht. De mate van jouw veerkracht bepaald hoe de training zo effectief mogelijk het positief gewenste effect kan hebben. Jouw belastbaarheid en herstelvermogen is dus bepalend hoe de training eruit ziet en hoe je deze ervaart. Hormonale balans optimaliseren betekent o.a. meer energie, meer kracht, betere stofwisseling, betere insulinegevoeligheid, beter belastbaar maken van het lichaam (en geest), meer spiermassa, betere conditie, minder vetmassa en een betere gezondheid. Er spelen veel belangrijke factoren mee in het behalen van het beste resultaat uit jouw Veerkragt training. Het beste wat jij kan doen is je best doen en jezelf (her)ontdekken waar je staat en waar je naar toe wilt. Om vooruitgang te blijven boeken is het belangrijk om het lichaam te blijven uitdagen. Bij Veerkragt trainen komt stagneren niet voor en blijf je telkens nieuwe uitdagingen ontwikkelen. De kracht van groeien zit hem in de kunst van het herhalen en op tijd variatie aanbrengen voor nieuwe uitdaging.

Verkeerd en te weinig bewegen & trainen is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen