Mindset

Is jouw glas halfvol of halfleeg?

Veranderen gaat over een andere kijk hebben op hoe je altijd dacht en je gedroeg. Veranderen gaat over weerstand en deze weerstand, op wat voor een manier dan ook, is elke keer weer een mogelijkheid om de juiste keuze te maken. Wil je het anders doen dan voorheen en wil je veranderen? Kijk deze weerstand eens even goed aan en zie met vertrouwen tegemoet dat je ook een andere keuze hebt. Deze ervaring verandert jouw blik op de ervaring die je altijd had. De gemaakte keuze die jou verder helpt om te veranderen zodat jij je daar beter bij voelt. Dat is een heel andere mindset dan je laten meeslepen in de negatieve (stress) gevolgen van een uitdaging. Bij Veerkragt gaan we voor een mindset waarbij stress aanklopt op een deur, waarbij vertrouwen open doet en niemand ziet staan.

“Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt.” – Wayne Dyer

De vier domeinen van veerkracht

De vier domeinen van veerkracht beïnvloeden elkaar, zowel positief als negatief. En een stress mindset speelt hierin een grote rol. Per definitie niks mis met stress, sterker nog, een fantastisch mechanisme om de balans te behouden. Chronische stress daarentegen is dan wel slecht tot desastreus. Stress en vooral de reacties van je lichaam hierop bepalen of de stressreactie chronisch is of dat het bij een goede functionele prikkel blijft. Jouw mindset in relatie tot chronische stress is bepalend. Vind jij stress positief of negatief? Krijg jij klachten van stress? Stress heeft een remmende werking op het brein. Zo kan je met een goede mindset en het verhogen van je coherentie jezelf beter instellen en voorbereiden om de uitdaging of inspanning aan te gaan. Deze mindset leren toepassen in de vier domeinen van veerkracht stelt je in staat de beste versie van jezelf te worden. Met een positieve mindset gaan leven is nogal exponentieel bepalend van invloed over tijd of je die veerkrachtige versie van jezelf kunt zijn. Met meer veerkracht wordt dezelfde (negatieve) uitdaging als meer positief ervaren en houd je een positieve mindset beter in de flow. Cruciaal hierbij is de positieve werking van het ademhalen, iets wat wij dagelijks elke seconde doen en van onschatbare waarde is.

Focus op wat je wilt veranderen

Veerkrachtig zijn houdt in dat je jezelf goed kan voorbereiden op, goed weet om te gaan met en goed herstelt van een lastige situatie (groot of klein). Met jouw gedrag en de juiste mindset kan je de oorzaak aanpakken en de gevolgen van negatieve stress minimaliseren. Zoals je ziet betekent dat dus ook dat je niet jouw stress uit de weg hoeft te gaan. Ben je niet veerkrachtig genoeg dan zit de oplossing in het feit dat je anders leert omgaan met de reactie op stress. Deze mindset is cruciaal om niet te vervallen in oude gewoontes. De energie gaat stromen waar jij je focus op legt. Dus leg vooral de focus op wat je moet doen om te veranderen. Als je weet wat jij wil bereiken dan wil jij ook doen wat ervoor nodig is om te veranderen. Dat houdt in dat je leert lastige keuzes te maken en niet altijd voor het gemak zal gaan. Focus op de oplossing in plaats van het probleem en steek daar je energie in. Jouw veerkracht versterk je namelijk niet wanneer de mindset hiervan afwijkt. Het is wel de realiteit dat je op weerstand zal stuiten. Weerstand van zowel oude ingesleten patronen als van het gedrag die buiten jouw comfortzone ligt. Zonder deze weerstand zal je niet leren en dus ook niet groeien. En van groei gaan er andere energieën stromen die jouw veerkracht alleen maar versterkt.

 

 

Een verkeerde mindset is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen