Immuunsysteem

Geef indringers geen kans

Het Immuunsysteem: Onze Verdedigingslinie

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen virussen, bacteriën en schimmels. Wanneer dit systeem goed werkt, zijn we veerkrachtig tegen ziekten en infecties.

💪🏼 Geboortelijke Immuniteit en Training

We worden geboren met een aangeboren immuniteit, maar net als veerkracht, kan ons immuunsysteem getraind worden. Het past zich aan de belasting aan die het te verduren krijgt.

🤌🏼 Immuunsysteem als Teamsport

Zie het immuunsysteem als een teamsport. Hoe beter de teamleden (onze immuuncellen) samenwerken en getraind zijn, hoe beter ze presteren. Regelmatige uitdagingen houden ons immuunsysteem scherp en effectief.

🌀 Belang van Gezonde Leefstijl

Een ongezonde leefstijl kan ons immuunsysteem overbelasten en verzwakken, wat leidt tot verminderde veerkracht. Het is belangrijk om gezond te leven om ons afweermechanisme optimaal te laten functioneren.

Bij Veerkragt helpen we je te begrijpen hoe je jouw immuunsysteem kunt ondersteunen en versterken. Wil je meer weten? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en begeleiding.

Hoe Werkt Je Afweer?

Je afweermechanisme bestaat uit twee verdedigingslinies: de eerstelijns- en de tweedelijnsafweer. Deze systemen werken samen om je lichaam te beschermen tegen indringers.

1️⃣ Eerstelijnsafweer
🎯 Doel: Voorkomt dat ‘ongewenste gasten’ binnenkomen.
🔄 Onderdeel van: Huid en slijmvliezen (neus, mond, slokdarm, maag, longen, geslachtsorganen).
💡 Voorbeeld: Neusverkoudheid.

2️⃣ Tweedelijnsafweer
🎯 Doel: Treedt in werking als de eerstelijnsafweer faalt.
🔄 Onderdeel van: Witte bloedcellen, de soldaten van je immuunsysteem.

🆙 Verbeter Je Immuunsysteem

Om je afweer te versterken, is het belangrijk om je veerkracht op te bouwen. Gebruik de Veerkragt-meter test en overweeg de volgende factoren:

Gewichtsverlies: Gezond afvallen kan je immuunsysteem verbeteren.
🩸 Bloedsuikerstabilisatie: Houd je bloedsuiker op peil.
🪱 Darmgezondheid: Optimaliseer je darmwerking.
💪🏼 Beweging en Training: Train op een niveau dat bij jou past.
🌀 Stressbeheer: Verminder en leer omgaan met stress.
💊 Supplementen: Overweeg supplementen om ontstekingen te verminderen.

Wil je meer weten over hoe je je immuunsysteem kunt versterken? Neem contact op met Veerkragt voor persoonlijk advies en ondersteuning.

Een gezonde leefstijl

Een ontsteking in het lichaam speelt een belangrijke rol bij het herstel hiervan. Maar de reactie kan ook doorschieten en dan wordt het een schadelijke kwestie. We spreken dan van laaggradige ontstekingen en deze worden in veel gevallen veroorzaakt of erger gemaakt door een ongezonde leefstijl. Het immuunsysteem raakt ontregelt doordat de chronische ontstekingen het immuunsysteem telkens aanzet tot actie. Een gezonde leefstijl draagt zoals je weet bij aan het verminderen van deze ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan jouw voeding status (voldoende vitaminen en mineralen). Om jouw tweedelijnsafweer een boost te geven kan je met koude training het aantal witte bloedcellen aanzienlijk verhogen. Het moment zelf zorgt voor een stressreactie die het immuunsysteem onderdrukt, maar dit is van korte duur en maakt je enkel meer stressbestendig. Kortstondige stress is juist goed voor onze veerkracht maar zodra deze stress chronisch wordt zal onze veerkracht eronder te lijden hebben. Tot slot nog een dooddoener maar ontzettend belangrijk advies ter bevordering van het immuunsysteem is dat je het beste kan matigen met alcohol en niet te roken.

 

Een overbelast immuunsysteem is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen