Immuunsysteem

Geef indringers geen kans

Het immuunsysteem is ons afweermechanisme tegen interne en externe indringers. Als dit systeem goed functioneert zijn we veerkrachtig tegen allerlei soorten indringers. Denk hierbij aan virussen, bacteriën en schimmels die onze gezondheid kunnen ondermijnen. Om onze veerkracht op te bouwen is het van grote waarde om te begrijpen hoe ons verdedigingsmechanisme werkt. Gelukkig worden wij geboren met een deels aangeboren immuniteit. Net als onze veerkracht is ons immuunsysteem gebaat bij training. Er is altijd sprake van aanpassing aan de belasting die het te verduren krijgt. Om het goed te begrijpen kun je het immuunsysteem als een teamsport zien. Hoe beter het team op elkaar is ingespeeld, naast alle specifieke individuele klasse van de spelers, hoe beter het resultaat bij het spelen van een wedstrijd. Daar is training voor nodig en wanneer de spelers als individu en als team geen training ondergaan is het team niet goed in staat om er tijdens de wedstrijden te staan. Het immuunsysteem vindt het dus prettig om van tijd tot tijd een uitdaging te hebben. Wanneer onze veerkracht erg laag is door overbelasting zal ons immuunsysteem ook vermoeid zijn en werkt het afweermechanisme dus niet goed. Een overbelast immuunsysteem komt helaas vaak voor door een ongezonde leefstijl.

Hoe werkt je afweer?

Belangrijk om te weten is dat ons afweermechanisme een eerstelijns- en een tweedelijns afweer heeft. Deze afweer reageert op alle indringers en maakt daarin geen onderscheid. De eerstelijnsafweer is zo geprogrammeerd dat het ervoor zorgt dat ‘ongewenste gasten’ niet kunnen binnendringen. De huid en slijmvliezen, zoals de neus, mond, slokdarm, maag, longen en geslachtsorganen, maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Een neusverkoudheid behoort dus tot de eerstelijnsafweer. Dan is daar gelukkig ook nog onze tweedelijnsafweer mocht de eerstelijnsafweer niet optimaal werken. Binnen deze afweer spelen de verschillende witte bloedcellen een belangrijke rol. Ze kunnen gezien worden als de soldaten van je immuunsysteem. Om je immuunsysteem een handje te helpen is het opbouwen van jouw veerkracht nodig. Doe de Veerkragt-meter test en neem de volgende factoren mee als dit voor jou van toepassing is: afvallen, het stabiliseren van jouw bloedsuiker, het optimaliseren van de darmwerking, bewegen en trainen op basis van jouw niveau, het verminderen van en anders omgaan met stress en daarbij kunnen supplementen uitkomst bieden om ontstekingen te verminderen.

Een gezonde leefstijl

Een ontsteking in het lichaam speelt een belangrijke rol bij het herstel hiervan. Maar de reactie kan ook doorschieten en dan wordt het een schadelijke kwestie. We spreken dan van laaggradige ontstekingen en deze worden in veel gevallen veroorzaakt of erger gemaakt door een ongezonde leefstijl. Het immuunsysteem raakt ontregelt doordat de chronische ontstekingen het immuunsysteem telkens aanzet tot actie. Een gezonde leefstijl draagt zoals je weet bij aan het verminderen van deze ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan jouw voeding status (voldoende vitaminen en mineralen). Om jouw tweedelijnsafweer een boost te geven kan je met koude training het aantal witte bloedcellen aanzienlijk verhogen. Het moment zelf zorgt voor een stressreactie die het immuunsysteem onderdrukt, maar dit is van korte duur en maakt je enkel meer stressbestendig. Kortstondige stress is juist goed voor onze veerkracht maar zodra deze stress chronisch wordt zal onze veerkracht eronder te lijden hebben. Tot slot nog een dooddoener maar ontzettend belangrijk advies ter bevordering van het immuunsysteem is dat je het beste kan matigen met alcohol en niet te roken.

 

Een overbelast immuunsysteem is schadelijk voor jouw veerkracht!

Ben jij benieuwd naar jouw huidige veerkracht? Bekijk dan eens de Veerkragt-meter pagina om erachter te komen wat jouw huidige veerkracht is. Kom erachter in welk domein van veerkracht jij de meeste energie kwijt raakt. Dit heeft namelijk zijn weerslag op jouw totale veerkracht. Wil je een duidelijk inzicht? Doe dan de test!

Veerkracht berekenen