Over Veerkragt

Het 'waarom' achter dit concept

Bij Veerkragt houden wij van uitdagingen, kwaliteit en het helpen van mensen. Veerkragt is een bedrijf met een missie. Die missie luidt vrij simpel maar blijkt in de praktijk vaak een ware uitdaging te zijn: mensen op persoonlijke wijze laten groeien waardoor ze meer zelfvertrouwen, geluk, kracht en gezondheid ervaren.

Alles wat wij meemaken vormt ons in wie we zijn, hoe we ons voelen, welke gedachten we hebben en wat we doen. Deze blauwdruk bepaalt, naast omgevingsfactoren, hoe wij ons ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er een energie die uit balans of juist in balans is. In het leven zal onze balans altijd uitgedaagd worden. Om de balans te behouden heb je veerkracht nodig.

Balans is een wankel evenwicht. Het is de reactie (en een optelsom) op bepaalde prikkels die maakt dat je in balans blijft of niet. Veerkrachtig zijn is in staat zijn zodanig te reageren op een lastige situatie (groot of klein) dat het je niet onnodig veel energie kost. Zo heb je genoeg energie om te groeien. Veerkracht uit zich in verschillende domeinen: fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag. Deze vier domeinen hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Zo kan jij emotioneel niet veerkrachtig zijn en daardoor fysieke klachten hebben zoals bijvoorbeeld geen energie meer hebben. Het gaat altijd om verbanden leggen en de oorzaak aanpakken, om de problemen die zich voordoen te verminderen al dan niet op te lossen.

Bij Veerkragt ben jij aan het juiste adres als persoonlijke groei en zelfvertrouwen voor jou belangrijk is om meer geluk te ervaren, krachtiger te zijn in wat je doet zodat jouw gezondheid optimaal benut wordt. Daarbij is het bouwen aan een stevig fundament cruciaal. Zo werken we met kwaliteit aan jouw verandering waarbij de (fundamentele) details cruciaal zijn in dit proces. Of je nu jouw houding fysiek wilt aanpakken, mentaal, emotioneel of in jouw gedrag. Meteen groei gegarandeerd!

De totstandkoming

Veerkragt is in 2013 ontstaan, onder de naam JK sport. In de afgelopen jaren is het bedrijf meegegroeid in de persoonlijke ontwikkeling van mijzelf (Jaap Kleinstapel) en heeft dit zich steeds meer ontwikkeld tot wat het nu is. Na een grondige zoektocht voelde Veerkragt als de juiste naam voor mijn bedrijf, omdat Veerkragt elk aspect van wat wij doen en waarom wij dit doen samenbrengt.

Veerkragt wordt geschreven met een ‘G’ in plaats van de ‘juiste’ spelling. Bij Veerkragt doen wij het graag anders dan je gewend bent. Onze aanpak zorgt ervoor dat je jezelf ontwikkelt en de problemen aanpakt bij de oorzaak. De letter ‘G’ staat voor groei. En wanneer je bij Veerkragt aan jezelf gaat werken is hiermee meteen de eerste stap gezet naar groei. Wij staan dan ook voor meteen groei.

Het vertrouwde loslaten

In het Veerkragt logo is de ‘G’ te zien als symbool in de vorm van een spiraal. De spiraal staat symbool voor het loslaten van het vertrouwde, het proces van verdieping en groei. Je ziet hierin de natuurlijke beweging van binnen naar buiten en andersom. Deze betekenis in combinatie met die van het woord veerkracht slaat de handen ineen. Met een beetje fantasie is de spiraal ook van bovenaf te zien als een vering. Daarbij geeft de speling tussen de woorden veer en kracht een sterke energieke lading. Het bekrachtigt de betekenis en het gevoel des te meer waarvoor het woord en logo gekozen zijn.

Van weerstand naar groei

Veerkracht opbouwen betekent aandacht hebben voor verschillende leefstijl factoren, zoals voldoende goede voeding tot je nemen, voldoende herstel, een positieve mindset en sociale interactie. Allemaal factoren binnen de vier domeinen van veerkracht. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat de verschillende domeinen van veerkracht in balans zijn. Dat is ook bij mij niet zonder weerstand gegaan. Deze weerstand heeft mij geleerd, en leert mij nog steeds, hoe ik het beste om kan gaan met alledaagse uitdagingen van het leven. Die weerstand is de beste leraar voor jou en stelt je in staat veerkracht op te bouwen. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als in je uiteindelijke gedrag.

Daarnaast motiveert het mij enorm om mensen te laten groeien. Wat mij veel energie geeft is mensen het vertrouwen in zichzelf weer op te zien pakken. Het vertrouwen versterken in wat het lichaam en de geest allemaal kan. En daarbij telkens het besef te hebben, in welke stap je ook bewust maakt, het er altijd eentje is die bijdraagt aan het proces dat groei heet.