Beweeg slimmer, niet harder

Het hefboomprincipe, lange spieren en trainen bij Veerkragt

Ken je dat gevoel na een training, dat je lichaam vooral écht goed moe is, maar eigenlijk ook… een beetje krommer aanvoelt dan voor je begon? Alsof je jezelf eerder hebt ingekort dan opgebouwd? Dan is dit voor jou.

Welkom bij Veerkragt. Waar we niet trainen om alleen maar moe te worden, maar om écht beter te bewegen. En dat doen we onder andere met de methode van Functional Patterns. Geen ouderwets pomp- en beukwerk, maar trainen volgens de logica van je lichaam. Slim, krachtig, duurzaam. En ja, met langere spieren.

 


Het hefboomprincipe: trainen met de natuur, niet ertegenin

Het menselijk lichaam is een wonder van mechanische precisie. We zijn gebouwd als een complex netwerk van botten, spieren, pezen en fascia die samenwerken via een systeem van hefbomen. In de basis kunnen we het lichaam zien als een reeks verbonden hendels: je botten functioneren als stangen, je gewrichten als draaipunten (fulcrums), en je spieren leveren de trekkracht die nodig is om beweging te veroorzaken.

Bij traditionele fitnessmethoden ligt de nadruk vaak op isolatie-oefeningen (zoals biceps curls of leg extensions), waarbij spieren uit hun natuurlijke context worden getrokken. Dat lijkt misschien logisch voor spieropbouw, maar het negeert hoe het lichaam in werkelijkheid functioneert: als één gecoördineerd geheel. Volgens biomechanisch onderzoek (Kreighbaum & Barthels, 1996) leidt het trainen buiten de natuurlijke ketens tot inefficiëntie, verhoogde spierspanning en een hoger risico op blessures.

Bij Veerkragt, met behulp van de principes van Functional Patterns, richten we ons op bewegingsintegratie. Dat betekent:

  • Je traint meerdere spiergroepen tegelijk
  • Bewegingen zijn driedimensionaal en functioneel (zoals draaien, stoten, stappen, tillen)
  • We benutten de kracht van fascia (bindweefsel) om energie over te dragen via het hele lichaam

In plaats van kracht op te bouwen die slechts in de sportschool werkt, ontwikkelen we kracht die werkt in het echte leven.

 


Langere spieren: biomechanica en de rol van fascia

“Lange spieren” klinken als een yogasprookje, maar er zit een keiharde biomechanische realiteit achter. In plaats van korte, gespannen en vaak compenserende spieren – zoals vaak het resultaat is van bodybuilding of eenzijdige training – streven we bij Veerkragt naar spieren die:

  • in een optimale lengte-spanningsverhouding functioneren
  • in samenwerking met andere structuren bewegen
  • spanning kunnen overdragen zonder dat ze overbelast raken

Spieren zijn niet bedoeld om op zichzelf te werken. Ze zijn onderdeel van myofasciale ketens die via het hele lichaam lopen. Volgens de theorie van Thomas Myers (Anatomy Trains, 2001) is fascia een cruciale speler in hoe kracht wordt overgebracht. Door training op basis van deze ketens, kunnen spieren efficiënter functioneren en bewegen we vloeiender.

Bij Veerkragt gebruiken we oefeningen die deze principes toepassen. Denk aan rotaties, sling bewegingen, asymmetrische belasting, en trainen op timing – allemaal in lijn met hoe de mens van nature beweegt sinds de oertijd. De voordelen?

  • Een betere houding
  • Meer mobiliteit
  • Minder pijnklachten
  • En ja: visueel langere, soepelere spieren

 


Functioneel bewegen: meer dan sport, een leefstijl

Functional Patterns draait om het trainen van vier fundamentele menselijke bewegingen: staan, lopen, rennen en gooien. Deze patronen vormen de basis van ons evolutionaire bewegingsarsenaal. Door deze bewegingen te trainen, herstellen we de oorspronkelijke samenwerking tussen spieren, gewrichten en bindweefsel.

Bij Veerkragt brengen we je lichaam weer in lijn met deze patronen. We analyseren waar jouw compensaties zitten (bijv. overactieve schouders, ingezakte enkels, disbalans in bekkenstand) en bouwen van daaruit opnieuw op. Geen quick fixes, maar duurzame verbetering.

Uit onderzoek blijkt dat functioneel trainen niet alleen blessurerisico vermindert, maar ook leidt tot betere sportprestaties, verhoogde dagelijkse energie en een lager stressniveau (Behm & Sale, 1993; Cook, 2010).

 


En nu jij: van moeizaam bewegen naar moeiteloze kracht

Bij Veerkragt pakken we het anders aan:

  • We starten met een biomechanische analyse: hoe adem je, hoe beweeg je, hoe sta je?
  • We trainen vanuit je kern (core) – letterlijk en figuurlijk. Denk aan de samenwerking tussen je middenrif, bekkenbodem en transversus abdominis.
  • We activeren slapende spieren die je al jaren niet meer bewust gebruikt hebt.
  • We bouwen kracht en souplesse tegelijkertijd op, zodat je niet alleen sterker bent, maar ook lichter beweegt.

En dit doen we zonder dat je jezelf in een squat-rack hoeft te hijsen of met een battle rope hoeft te worstelen alsof je in een vechtscène van een actiefilm zit.

 


Waarom Veerkragt?

Omdat je niet gemaakt bent om opgepompt door het leven te strompelen. Maar om vrij, krachtig en veerkrachtig te bewegen.

Onze aanpak is geen hype. Geen marketingtruc. Het is gebaseerd op de wetten van de natuurkunde, anatomie en bewegingsefficiëntie. En het is bedoeld voor iedereen die voelt dat er meer mogelijk is in zijn of haar lijf, maar niet weet waar te beginnen of niet verder komt en beter presteren uitblijft.

Wil jij weten wat trainen mét je lichaam in plaats van ertegenin voor jou kan betekenen? Dan is het tijd om Functional Patterns te ervaren bij Veerkragt.

 


Bronnen:

  • McGill, S. M. (2007). Low Back Disorders: Evidence-Based Prevention and Rehabilitation.
  • Kreighbaum, E., & Barthels, K. M. (1996). Biomechanics: A Qualitative Approach for Studying Human Movement.
  • Myers, T. (2001). Anatomy Trains: Myofascial Meridians for Manual and Movement Therapists.
  • Behm, D. G., & Sale, D. G. (1993). Intended rather than actual movement velocity determines velocity-specific training response.
  • Cook, G. (2010). Movement: Functional Movement Systems: Screening, Assessment, Corrective Strategies.
Terug naar blogs