Voldoende gezonde voeding

Zonder voeding kunnen we niet leven. Ons voedsel is zo belangrijk dat zonder voeding al het andere er niet eens meer toe doet. Je zou zeggen dat dit waar is. Want inderdaad: zonder voeding geen leven. Maar zonder liefde ook geen leven. En zonder bewegen ook geen leven. En daar gaat het nu eigenlijk precies om. Want welk leven wil jij nu eigenlijk leven? Welke kwaliteit van leven streef jij na? Natuurlijk, je kan ook als een dood kasplantje door het leven gaan. Technisch gesproken is er dan nog steeds sprake van leven want je bent niet dood.

Met voeding zit het ook ongeveer zo. Je kan prima in leven blijven door jezelf te vullen met elk soort voeding waar je niet direct aan dood gaat. Daar blijf je prima van in leven. Het heeft alleen zulke nadelige effecten wanneer je niet meer tevreden bent over de kwaliteit hiervan. Het welzijn van jouw leven wordt behoorlijk mede bepaald door wat voor een soort voeding je eet. Het gaat niet alleen maar om de korte termijn behoefte. Het is belangrijk dat je gevarieerd en voldoet aan de vraag van je lichaam. Dat houdt in dat er voldoende macronutriënten gegeten moeten worden (koolhydraten, eiwitten en vetten). Deze leveren energie. De micronutriënten zijn minstens zo belangrijk, dit zijn onder meer de vitaminen en mineralen.

Maar wat is nu precies gezonde voeding?

Tekorten oplopen in het leven is nooit goed. Zo geldt dat ook voor ondervoeding. Vandaar dat voldoende gezonde voeding ook letterlijk betekent dat er genoeg gegeten moet worden. Veel mensen eten in eerste instantie te weinig, wat tot gevolg heeft dat er op een later moment van de dag meer gegeten wordt. Te vaak worden hier dan verkeerde keuzes gemaakt in welk soort voeding er gegeten wordt. Omdat ‘fast’ voeding letterlijk voor handen is grijpt men vaak voor deze keuze. Deze zijn ongezonder, bevatten minder voedingsstoffen en vullen dus meer dan dat het daadwerkelijk je lichaam voorziet van benodigde stoffen.

Vraag en aanbod precies in balans

Elk doel heeft hier en daar een wat gedetailleerdere aanpak nodig. Maar veel mensen vergeten wat de basis is van voeding en dus is het goed om daar eens mee te beginnen. Op deze manier komt de vraag van het lichaam dichter bij hoe het zou moeten zijn. Het gaat eigenlijk om het lichaam een goed aanbod voor te schotelen zodat de vraag bevredigd wordt. Vaak eten we onvoldoende ergens van of teveel van het ene (denk bijvoorbeeld maar aan suikers) en komt er op die manier een reactie van het lichaam.

Mijn lichaam is uit balans, hoe herstel ik dit?

Begin je te veranderen door bijvoorbeeld meer te bewegen. Dan merk je waarschijnlijk ook dat je op andere vlakken veranderd. Je gaat anders eten want het voelt niet goed om telkens weer fast food te eten als je toch begonnen bent met bewegen om af te vallen. Je ziet vaak het gedrag veranderen bij mensen en dit motiveert enorm om door te gaan. Maar wat als je geen enkel idee hebt waar te beginnen en vooral hoe? Dan is hulp zoeken echt het slimste wat je op dat moment kan doen. Anders stel je het toch maar telkens voor je uit en kom je geen stap verder. Veranderen is niet niks. Hier wat inspiratie over de verschillende onderwerpen die met elkaar samenhangen in het proces van veranderen: positief denken, sociale contacten, zinvol bestaan, voldoende bewegen.

Voedingschema’s zijn er in overvloed, mijn advies?

Leer jezelf niet aan volgens een voedingsschema te eten. Het is goed om binnen een bepaalde routine je te houden aan wat je eet en dergelijke. Dat doen we allemaal. Dus een voedingsschema is prima. Het gaat mij er alleen om dat wanneer je meer kennis wilt vergaren over voeding, dat je begrijpt welke soorten voedingsbronnen er zijn en dat je snapt hoe je hierin kan variëren. Wanneer je hier zelf mee overweg kunt en alle benodigde nutriënten binnenkrijgt, heb je helemaal geen schema nodig. Calorieën tellen is leuk om eens te weten te komen hoeveel je nu ongeveer binnen krijgt. Wanneer je ervoor zorgt dat je puur en onbewerkt gaat eten met voldoende variatie eet je minder calorieën per dag dan wanneer je voeding is bewerkt – 100%.

Tot slot

De volgende en laatste blog van de serie ‘veranderen’ zal gaan over voldoende herstel mogelijkheden.

Terug naar blogs