Te weinig slapen en de invloed van koffie

Wij leven tegenwoordig in een wereld waar ontzettend veel factoren ons bezig kunnen houden. Op de momenten dat ons lichaam eigenlijk rust nodig heeft zijn er steeds weer die dingen die ons wakker houden. Het houd ons bezig en alert en als we niet genoeg focus hebben dan is er altijd nog koffie.

 

Als er nog evenwicht is in herstel van het lichaam dan is het in staat om lang te kunnen geven wat je vraagt. Alertheid en focus in de dingen die je wilt doen blijven elke dag weer een normale bezigheid. De koffie in de morgen, de koffie in de middag en zelfs een lekkere bak koffie na het avondeten helpt ons lichaam wakker genoeg de wereld om ons heen te laten ervaren. ’s Nachts is daar die rust en het heerlijke slapen om de volgende dag weer volop van de dag te kunnen genieten.

 

Wanneer het lichaam niet voldoende herstelt ’s nachts en de slaap meer een reactie is op een totale uitputting van het lichaam dan zal koffie jou geen goed meer doen. Je hebt al behoorlijk lange tijd de signalen van een uitgeput lichaam genegeerd en dat kan niet langer zo doorgaan. Laten we eerlijk wezen, overduidelijk teveel mensen komen niet aan de voldoende slaapuren, als we er vanuit gaan dat 7-8 uur slaap per dag nodig is om goed uitgerust weer wakker te worden. Niet alleen de korte termijn problemen als het afnemen van cognitieve vaardigheden maar ook lange termijn risico’s liggen op de loer.

 

Elke nacht goed slapen is mega belangrijk, helemaal wanneer het lichaam al lange tijd bepaalde signalen laat zien. Naast de dagelijkse inname van gezonde voeding is het belangrijk om te weten wanneer koffie wel of niet gedronken kan worden. Het duurt ongeveer zo’n 5 uur voordat de cafeïne uit ons lichaam is. Door het drinken van koffie zal onze hartslag verhoogt raken, evenals onze bloeddruk en wanneer koffie gedronken wordt vlak voor het slapen gaan dan verstoord het jouw slaapritme.

 

Men komt in een soort vicieuze cirkel terecht waardoor een goede slaapkwaliteit elke nacht weer onvoldoende aanwezig is. Mensen gaan te laat naar bed waardoor zij de volgende dag koffie nodig hebben om dit te compenseren. De lange termijn risico’s voor onze gezondheid zijn verschillende typerende ziekten die tegenwoordig een grote rol spelen in onze maatschappij.

 

Om een betere nachtrust te krijgen zal je prioriteiten moeten stellen. Heel simpel. Kijk naar jouw dagelijkse planning, wat staat er op de planning en hoeveel tijd trek je daarvoor uit? Slapen behoort ook tot jouw dagelijkse planning en zorg er dus voor dat je minimaal 7 uur slaap ingepland hebt. Het moet niet zo zijn dat je denkt niet meer leuke dingen te kunnen doen omdat slapen zo belangrijk is. Slapen is belangrijk en dit zou altijd op nummer één prioriteit moeten staan. Slapen behoor je ’s avonds te doen, vanaf een uur of tien, afhankelijk van hoe laat de wekker gaat. Eigenlijk heb je geen wekker nodig want wanneer jouw lichaam uitgerust is en je in een goed ritme zit dan ontwaak je vanzelf vol energie om de dag weer aan te kunnen.

 

Koffie drinken is niet verboden, absoluut niet, maar wanneer je er van afhankelijk bent om de dag door te komen denk dan eens aan onderstaande punten:

 

  • – Drink groene thee, bevat veel minder cafeïne dan koffie.
  • – Blijf jezelf voeden in plaats van vullen, gezonde voeding heb je nodig.
  • – Zorg voor dagelijkse beweging, waarbij jouw hartslag niet in rust verkeerd.
  • – Doe twee tot drie keer per week aan krachttraining.
  • – Vermijd alles met energie op het etiket, welke meestal veel cafeïne en suiker bevat.
  • – Als je moe bent, een powernap zou kunnen maar niet te lang.
  • – Zet een wekker om naar bed te gaan in plaats van wakker worden.

 

koffie, moe

 

 

Terug naar blogs