Multitasken is gelul

Waarom je brein maar één ding tegelijk wil doen (en dat is oké)

Ken je dat gevoel dat je alles tegelijk probeert te doen? Je stuurt een appje terwijl je een Zoom-meeting volgt, ondertussen werk je aan een rapport en probeer je ook nog te bedenken wat je vanavond gaat eten. Het voelt productief. Maar hier komt de teleurstelling (en de opluchting): multitasken is gelul. Je brein doet dat namelijk helemaal niet.

 


Het brein: 100% in gebruik, geen megabyte meer

Laat ons gelijk een mythe de wereld uithelpen: nee, je gebruikt niet “maar 10%” van je brein. Dat is een hardnekkig misverstand dat zelfs in films als Lucy en Limitless terugkomt. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat we praktisch ons hele brein gebruiken, afhankelijk van wat we doen (Boyd, 2008). Dus nee, er ligt geen verborgen superkracht op de loer. Wel kun je je brein trainen én beter benutten. Maar dat begint bij: stoppen met multitasken.

 


Waarom multitasken niet werkt

Wat we multitasken noemen, is eigenlijk task-switching. Je brein schakelt razendsnel tussen taken, maar dat kost energie en leidt tot meer fouten. Uit onderzoek blijkt dat multitaskers tot 40% minder productief zijn en meer tijd nodig hebben om van taak te wisselen (Rubinstein et al., 2001).

En vrouwen dan? Die kunnen dit toch beter? Nou, vrouwen hebben gemiddeld een sterkere verbinding tussen de hersenhelften (Ingalhalikar et al., 2014), wat één-op-één iets meer flexibiliteit geeft in taakverdeling. Maar zelfs dát maakt multitasken niet effectiever. Het blijft cognitief inefficiënt. Sorry dames (en heren).

Toch een klein lichtpuntje: als je vaak denkt dat je aan het multitasken bent, word je wél beter in het snel afwisselen tussen onderwerpen. Je traint eigenlijk je schakelsnelheid. Maar dat is iets heel anders dan twee dingen tegelijk doen. Denk: een snel rijdende trein die vaak van spoor wisselt, niet een trein die op twee sporen tegelijk rijdt.

 


Wat wél werkt: bewegen, leren en een betere houding

Nu het goede nieuws. Als je echt meer uit je brein wilt halen, stop dan met multitasken en begin met bewegen. Waarom?

  • Beweging stimuleert neuroplasticiteit: Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert de aanmaak van BDNF, een soort meststof voor je hersencellen (Ratey, 2008).
  • Leren gaat beter na fysieke activiteit: Zelfs een wandeling van 20 minuten verhoogt je concentratievermogen en geheugen (Hillman et al., 2008).
  • Houding en motoriek zijn breinzaken: Je houding en hoe je beweegt zijn direct gelinkt aan je hersenactiviteit. Een slechte houding kan zelfs je stemming beïnvloeden. Rechtop lopen is dus niet alleen goed voor je rug, maar ook voor je brein (Peper & Lin, 2012).

 


Veerkragt helpt je gefocust vooruit

Bij Veerkragt zijn we volop bezig met het herprogrammeren van het brein. We werken aan het verbeteren van beweegpatronen, zodat het lichaam weer op de juiste manier wordt aangestuurd. Want wanneer je lichaam efficiënt beweegt, ontstaat er ruimte voor mentale groei, herstel en balans. En nee – ouder worden is geen excuus. Het is simpelweg het verstrijken van tijd. Slijtage ontstaat niet door leeftijd, maar door verkeerd gebruik en te weinig onderhoud.

Wij helpen je niet alleen om focus terug te brengen, maar ook om lichaam en brein in harmonie te laten samenwerken. Zodat jij duurzaam, krachtig en helder in het leven staat.

 


Bronnen:

  • Boyd, R. (2008). The Origin of Stories: Evolution, Cognition, and Fiction.
  • Rubinstein, J. S., Meyer, D. E., & Evans, J. E. (2001). Executive control of cognitive processes in task switching.
  • Ingalhalikar, M. et al. (2014). Sex differences in the structural connectome of the human brain.
  • Ratey, J. J. (2008). Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain.
  • Hillman, C. H. et al. (2008). The effect of acute treadmill walking on cognitive control and academic achievement in preadolescent children.
  • Peper, E., & Lin, I. M. (2012). How posture affects memory recall and mood.
Terug naar blogs