Hou houd ik mijn (bloed) suikerspiegel in balans?

Ieder lichaam heeft suikers nodig maar lang niet zoveel als we tegenwoordig binnen (kunnen) krijgen via onze voeding. Teveel suiker consumptie verstoord onze bloedsuikerspiegel waardoor het lichaam voor een te lange periode moet overcompenseren om deze in balans te houden. Op het hormoon insuline wordt dan teveel beroep gedaan waardoor de werking ervan vermindert. Als we daarbij dan te weinig bewegen, te weinig kwaliteit aan slaap hebben en daar bovenop nog eens chronisch teveel (en negatieve) stress mee maken dan is het lichaam onvoldoende in staat om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Alle gevolgen bespreken we niet in deze blog. Wat vast staat is dat een teveel aan (bewerkte) suiker, of deze nu van natuurlijke bron is of niet, de balans behoorlijk kan verstoren en daarmee heeft het een negatief effect op onze veerkracht. Twee belangrijke gevolgen van een lichaam dat niet meer in staat is om de suikerbalans op goed orde kan houden is insulineresistentie (voorstadium van diabetes type 2) en diabetes type 2.

 

Verschillende soorten suiker:

  • Glucose (dextrose, druivensuiker, dadelstroop, moutstroop, rijstsiroop, maltodextrine).
  • Fructose (fructosestroop, maisstroop, agavesiroop, lentehoning, veel fruitconcentraten).
  • Sucrose (tafelsuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, ahornsiroop / maple sirup, basterdsuiker, rietsuiker, bietsuiker, oerzoet, tarwestroop, smeltstroop, vijgenstroop, meeste honing (behalve lente honing i.v.m. fructose).
  • Fruit en gedroogd fruit (een groot voordeel is dat fruit nog de vezels bevat en daarmee de stijging van de bloedsuikerspiegel vertraagd).

Mensen die verslaafd zijn aan elke vorm van zoetigheid en er maar moeilijk vanaf komen zijn gebaat bij het vermijden van elke zoetstof die het eten ook maar enigszins zoeter maakt. Zo zal je (brein) altijd blijven hunkeren naar die zoete smaken.

 

En nu ik dit weet, wat nu?

Om een betere veerkracht te krijgen is het belangrijk om grip te krijgen op jouw bloedsuikerspiegel zodat je lichaam in staat is deze in balans te houden en je zo de externe (verleidelijke) factoren kunt weerstaan. Met een brede aanpak voor dit probleem werk je aan een sterker lichaam en geest! Welke voeding en wanneer je eet is hierbij van groot belang. Maar denk daarnaast ook aan fysieke training en bewegen, ademhaling voor bewustwording en vermindering van stress. Verander je leefstijl (en gedrag). Alleen dan werk je aan optimale veerkracht!

Terug naar blogs