Bij Veerkragt werken we aan iets wat eigenlijk heel logisch klinkt, maar toch vaak onderschat wordt: hoe je beweegt bepaalt hoe je presteert, en hoe je je voelt. Een verkeerde houding of slechte bewegingspatronen kunnen leiden tot pijn, ongemak en uiteindelijk zelfs blessures. Gelukkig kan dit worden verbeterd door bewust te werken aan betere gewoonten. Hier komt het SAID-principe om de hoek kijken. Klinkt dat als iets ingewikkelds? Geen zorgen, we maken het simpel. En leuk.
SAID staat voor Specific Adaptation to Imposed Demands. Vrij vertaald: je lichaam past zich aan aan wat je er regelmatig mee doet. Of je nu een marathon loopt, urenlang achter een bureau zit, of op de bank hangt met Netflix – je lichaam denkt: “Ah, dit is wat je van me wilt? Dan zorg ik ervoor dat ik er beter in word!”
En daar zit ‘m de crux. Want als je regelmatig in een slechte houding zit of beweegt met compensatiegedrag (lees: andere spieren die de klus proberen te klaren omdat de juiste spieren de memo hebben gemist), dan gaat je lichaam denken dat dit de bedoeling is. Resultaat? Je wordt een expert in… verkeerd bewegen.
Bij Veerkragt zien we dit vaak: iemand komt binnen met pijnklachten en zegt iets als: “Ik doe altijd m’n best in de sportschool, maar toch krijg ik last van m’n knie!” Als we dan samen kijken, blijkt vaak dat de bewegingen worden uitgevoerd met verkeerde patronen. Je knie doet het werk dat eigenlijk je heupen of core moeten doen, of je rug compenseert voor een stijve enkel. En als je die patronen blijft herhalen – je raadt het al – train je die fouten alleen maar verder in.
Daarom is het essentieel om eerst te werken aan de juiste bewegingen. Dat betekent:
In deze leerfase is het belangrijk om met intentie te bewegen. Dat betekent dat we activiteiten vermijden waarbij je jezelf gewoon weer terugbrengt naar je oude gewoontes. Denk aan het spelen van een potje voetbal of hardlopen “zoals je altijd deed”. Want laten we eerlijk zijn: als je altijd rent alsof je op stelten loopt, dan blijf je dat doen zolang je je nieuwe technieken niet goed beheerst.
Het is alsof je een nieuwe manier van typen leert en tegelijkertijd een belangrijk essay moet schrijven. Wat doe je dan? Je valt terug op je oude, snelle maar foutieve methode. En dat willen we voorkomen.
Hier is een leuk voorbeeld van hoe het SAID-principe werkt:
Stel, je besluit te leren staan zoals een flamingo – op één been, met je andere been sierlijk omhoog. In het begin gaat dat natuurlijk helemaal mis. Maar als je het dagelijks oefent, wordt je lichaam sterker en beter in die specifieke houding. De spieren, pezen en gewrichten passen zich aan. Uiteindelijk kun je prima als flamingo staan.
Maar als je vervolgens in die houding boodschappen gaat doen, begint iedereen zich vragen te stellen – en, belangrijker, je overbelast jezelf. Want misschien ben je nog niet sterk genoeg om het flamingo-leven fulltime vol te houden. Hetzelfde geldt voor verkeerd bewegingsgedrag. Als je lichaam voortdurend compenseert, versterk je alleen maar dat wat al fout ging.
Bij Veerkragt helpen we je om je bewegingsgedrag te resetten. Eerst de basis, dan de rest. Dat doen we met een gerichte aanpak:
Pas als je de basis goed onder controle hebt, moedigen we je aan om los te gaan met je favoriete sport of activiteit. Tot die tijd blijven we scherp, zodat je niet terugvalt in oude gewoontes.
Dus, ben jij iemand die altijd “druk bezig” is zonder echt bewust te trainen? Of voel je je aangesproken door dat beeld van een kip zonder kop? Bij Veerkragt helpen we je om te stoppen met rennen in cirkels en echt vooruitgang te boeken. Het SAID-principe werkt namelijk twee kanten op: het kan je helpen om sterker, beter en pijnvrij te worden, maar ook om je problemen te verergeren als je zonder intentie doorgaat.
Kortom, wees geen kip, maar train als een meester. Het resultaat? Een lichaam dat niet alleen goed presteert, maar zich ook goed voelt. En dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.
Terug naar blogs