Denk in oplossingen

Hoe je brein je helpt naar een veerkrachtige leefstijl

Stel je voor: je bent net lekker begonnen met het lezen van deze blog, en ik vraag je nu om vooral niet aan een roze olifant te denken. Wat gebeurt er? Juist, die roze olifant paradeert vrolijk door je gedachten. Dit fenomeen is een prachtig voorbeeld van hoe ons brein werkt. En raad eens? Dat geldt niet alleen voor roze olifanten, maar ook voor alles wat je probeert ‘niet’ te doen. Hoe zit dat precies, en hoe kun je dit inzicht gebruiken om jouw leefstijl te verbeteren?

 

Waarom het brein ‘niet’ niet begrijpt

Ons brein is gebouwd om te doen. Als je denkt: “Ik mag niet snoepen”, moet je eerst aan snoepen denken om dat idee vervolgens te ontkennen. Dit betekent dat je onbewust al bezig bent met hetgene dat je probeert te vermijden. Volgens onderzoek van de psycholoog Daniel Wegner (bekend van de “White Bear”-studies) leidt het onderdrukken van gedachten vaak tot het tegenovergestelde effect: je denkt er juist meer aan. Dit heet ‘het rebound-effect’.

Voor kinderen werkt dit principe nog sterker. Hun hersenen zijn volop in ontwikkeling, en ze leren vooral door te doen, te zien en te ervaren. Wanneer je een kind zegt om “niét op de bank te springen”, zie je ze vaak nog harder stuiteren. Ze verwerken informatie door beelden en acties, niet door abstracte concepten zoals ontkenningen.

 

Wat je aandacht geeft, groeit

Als je het brein niet kunt trainen om iets ‘niet’ te doen, waar focus je dan wél op? Simpel: op wat je wél wilt. Het draait allemaal om het geven van positieve, duidelijke instructies. In plaats van “stop met snacken”, kun je beter denken: “ik neem een gezonde snack als ik trek heb.” Voor kinderen geldt hetzelfde: in plaats van “doe niet zo druk” kun je zeggen: “ga even rustig zitten en adem diep in.”

Bij Veerkragt geloven we dat verandering begint bij het formuleren van positieve acties. Of het nu gaat om leefstijl, houding of beweging; de focus ligt altijd op wat wél kan. Door middel van onze programma’s leer je niet alleen wat je beter kunt doen, maar hoe je dat ook volhoudt. Want eerlijk is eerlijk, je mindset is als een spier – hoe meer je traint, hoe sterker die wordt.

 

De kracht van voorbeeldgedrag

Kinderen leren vooral door imitatie. Ze doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Als jij op de bank hangt met een zak chips, kun je moeilijk verwachten dat zij vrolijk een appel uit de fruitschaal pakken. Wil je dat jouw kinderen een actieve en gezonde leefstijl aannemen? Laat dan zien hoe dat eruitziet. Trek je sportkleding aan, ga samen naar buiten en maak plezier terwijl je beweegt.

Ook volwassenen hebben baat bij rolmodellen. Dit is een van de redenen waarom onze trainers bij Veerkragt niet alleen uitleggen wat je moet doen, maar het ook voordoen. Het helpt om te zien hoe een oefening eruitziet en welke houding correct is. Correctie-oefeningen die je biomechanica optimaliseren, werken veel beter als je begrijpt wat er wél goed voelt in plaats van je blind te staren op wat je fout doet.

 

Aanleren versus afleren

Veel mensen benaderen verandering vanuit het idee dat ze iets moeten afleren: slechte gewoontes, ongezonde patronen, inefficiënte bewegingen. Maar zoals we hebben gezien, werkt dat niet. Wat je nodig hebt, is iets nieuws om aan te leren. Een goed voorbeeld is een veelvoorkomend probleem: slechte houding. In plaats van te focussen op “niet krom zitten”, leer je bij Veerkragt hoe je wél op een gezonde manier kunt staan, zitten en bewegen. Dit proces begint met kleine, haalbare stappen – precies waar ons e-book Grondbeginselen je bij kan helpen.

Daarnaast zijn er verschillende stadia van groeien: van onbewust onbekwaam/niet vaardig, naar bewust onbekwaam/niet vaardig, bewust bekwaam/vaardig, en uiteindelijk onbewust bekwaam/vaardig. Bij Veerkragt maken we gebruik van coaching waarbij je bewust wordt van wat je wél moet doen om optimaal te bewegen. Door deze stadia stap voor stap te doorlopen, leer je nieuwe vaardigheden niet alleen kennen, maar ook duurzaam integreren in je dagelijks leven.

 

Verander je focus, verander je leven

Wanneer je begrijpt dat het brein ‘niet’ niet herkent, geef je jezelf een enorme voorsprong. Je begint met 1-0 voor, simpelweg door te focussen op wat je wél wilt. Bij Veerkragt helpen we je met die shift in mindset, zodat je niet alleen de juiste doelen stelt, maar ze ook daadwerkelijk bereikt. Wil je een makkelijk begin? Download ons e-book Grondbeginselen en zet de eerste stap naar een veerkrachtige leefstijl. En onthoud: denk niet aan een roze olifant, maar kies bewust voor een krachtige verandering!

 


Bronnen:

  • Wegner, D. M. (1994). White bears and other unwanted thoughts: Suppression, obsession, and the psychology of mental control.
  • Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action: A Social Cognitive Theory.
  • Veerkragt Programma’s en e-book Grondbeginselen.
Terug naar blogs