Ademhaling, een luchtig onderwerp?

Ademhaling is iets wat automatisch gaat dus hoeven we er niet op te letten zou je denken toch? Het autonome zenuwstelsel zorgt er namelijk voor dat we ademhalen zonder er bewust mee bezig te zijn. Een goede ademhaling zorgt voor voldoende toevoer van zuurstof en afvoer van het afvalproduct koolstof. 

Ademhaling beïnvloed het hartritme

Naast inspanning zijn er nog andere factoren die het hartritme beïnvloeden, namelijk het ademhalen. Ademhaling en hartritme zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je inademt versnelt je hart en stijgt daarmee de frequentie. Wanneer je uitademt vertraagt je hart en daalt de frequentie.

 

Stress en ademhaling

Ademhaling is iets wat vanzelf gaat maar ook gecontroleerd kan worden. Wanneer we stress hebben, om welke reden dan ook, gaat onze ademhaling sneller. Het wordt ook grilliger en daarmee wordt ook het hart grilliger in zijn functie. Dit zet een hoop processen in gang waardoor het lichaam eigenlijk in de stress modus blijft. Bij chronische stress raken we veel sneller onze energie op, laat staan dat je goed kunt herstellen. Deze manier van altijd ‘aan’ staan kun je ook veranderen door dus met de ademhaling al deze processen weer mooi in samenwerking met elkaar te laten verlopen.

Door regelmatig en langzamer en dieper adem te halen wordt de hartslag minder grillig, en daalt het stress niveau in jouw lichaam. Dit effect duurt tot wel uren na een ademsessie en profiteer je van een beter gebalanceerd en minder stressvol lichaam.

 

Voorbeelden van verschillende coherentie niveaus

Een heart focussed breathing techniek, in deze sessie is de stress nog behoorlijk aanwezig waarbij de variatie in hartritme minder uitgebalanceerd is.

Bij deze sessie zie je dat de ademhaling beter en dieper gaat, dat kun je zien aan de hart ritme variatie waarbij er een mooie regelmaat te zien is. Daarmee gaat de coherentie (samenhang) een stuk beter omhoog dan bij een slechtere ademhaling.

 

Domeinen van veerkracht

Het voordeel van een hogere mate van coherentie is dat je een betere hersenfunctie hebt. Stress beperkt deze juist waardoor je instinctief en niet meer je ratio kunt gebruiken, vergeetachtiger wordt en sneller geïrriteerd bijvoorbeeld. Naast een betere mentaliteit zal ook je gedrag en emotie een stuk aangenamer zijn.

 

Stress zet een streep door alles maar dit is een prachtige manier om jezelf te veranderen middels de HeartMath techniek. En ik kan jou daar bij helpen. Heb je nog meer vragen? Laat het me gerust weten.

 

Terug naar blogs