Het beste trainingsschema die er bestaat

Herken jij je in het feit dat je een trainingsschema online hebt gevonden omdat je niet tevreden was met de resultaten die je tot dusver behaalde met jouw trainingen? Waarschijnlijk zal het gevonden schema, of deze nu goed is of beter kan, voor jou ook niet de oplossing zijn tot beter resultaat.

 

Waarom er geen ultiem trainingsschema bestaat?

Hoe goed een trainingsschema ook kan zijn voor iemand dan wil dat nog niet zeggen dat dit schema ook voor jou goed is. Het hangt van één factor af en dat is jouw persoonlijke factor. Naast dat er nog meer factoren een rol spelen is deze ene factor wel heel belangrijk. Stel dat het schema wat je online gevonden hebt afgestemd is op hetzelfde doel dan nog is het mogelijk dat de keuze van de oefeningen niet de beste voor je zijn bijvoorbeeld vanwege technische haalbaarheid van de oefening.

 

Het beste schema bestaat wel voor jou persoonlijk. Wanneer een professional voor jou een schema maakt waarbij rekening gehouden wordt met jouw persoonlijke situatie (denk hierbij aan niveau (van kwaliteit in coördinatie, stabiliteit, kracht, power, mobiliteit, snelheid, uithoudingsvermogen), het doel, periodisering dan is het een ultiem trainingsschema. Deze bestaat er alleen voor jou. Hetzelfde trainingsschema zou voor iemand anders best resultaten op kunnen leveren, maar het beste resultaat niet aangezien het niet persoonlijk is.

 

Het beste halen uit een trainingsschema

Wanneer je met een trainingsschema aan de slag bent gegaan dan is het verstandig deze volledig te doorlopen voordat je overgaat op een ander schema. Allereerst wil je wel een goed schema hebben wat voor jou het beste is, aansluit op jouw doelen en rekening houdt met de mogelijkheden en verbeterpunten. Het doorlopen van een schema zorgt ervoor dat het lichaam de tijd krijgt zich aan te passen op de functie die je ervan vraagt. Elke training weer zal je ervoor moeten zorgen dat de trainingsprikkel meer is dan de vorige training, zodat er een opbouwend proces ontstaat. Denk hierbij niet alleen in het alsmaar verzwaren van een oefening door meer kilo’s te verzetten. Het tempo van de beweging is minstens net zo belangrijk, de mobiliteit gedurende de beweging, de power die je geeft en hoeveel herhalingen je maakt.

 

Blessure

Waar je voor moet waken is niet geblesseerd raken en dit kan op veel verschillende manieren. Wees niet gelijk verontrust want wanneer je de beweging controleert dan kan er weinig gebeuren wat jou direct een blessure oplevert. De beweging wil je echter wel met de juiste spieren controleren, de spier die primair verantwoordelijke is voor de beweging (de agonist) en de daarbij behorende spieren die de beweging helpen met ondersteunen. Dan is er ook nog zoiets als de spier die precies het tegenovergestelde wil doen (de antagonist), deze ontspant gedurende de beweging.

 

Er zijn veel mensen die onderbelast zijn waardoor spieren niet meer optimaal functioneel zijn. Om blessures te verminderen en te verbeteren is het dus goed om te gaan trainen, mits er op de correcte wijze getraind wordt. Als er een blessure is dan dient er rekening gehouden te worden met de factoren van herstellend bindweefsel. Training kan uitermate goed ingezet worden om te voorkomen dat je geblesseerd raakt. Preventief zouden mensen dus aan krachttraining moeten gaan doen om alle dagelijkse bezigheden (veel zitten, veel eenzijdige bewegingen (bijvoorbeeld hardlopen) te kunnen volhouden zonder ergens een overbelasting op te lopen. Dit is namelijk ook iets wat veel voorkomt, overbelasting. Het is iets wat ontstaat wanneer je een specifieke spier teveel belast en onvoldoende laat herstellen. Krachttraining is hiervoor bij uitstek goed om te doen om zwakkere schakels in het lichaam te versterken zodat die ene specifieke beweging meer wordt ontzien en meer rust krijgt. Naast preventie of revalidatie is krachttraining ook goed voor andere doelstellingen, wat is jouw doel?

 

Personal training, trainingsssschema

 

Terug naar blogs