Just do it!
Maar… tegen welke prijs?
Je kent de slogan wel. “Just do it.” Simpel. Krachtig. Inspirerend. Het klinkt als de oplossing voor alles: twijfels, uitstelgedrag, blokkades. Gewoon. Doen. Maar wat als we even een stap terug nemen en onszelf afvragen: tegen welke prijs? Wat kost het ons eigenlijk om niet te doen wat we diep vanbinnen weten dat goed voor ons is?
Welkom bij Veerkragt. We helpen je om door te breken. Op jouw tempo, jouw niveau, met oog voor wat er écht toe doet: jouw gezondheid. Laten we samen kijken naar de prijs van niets doen, en de waarde van iets consequent doen.
Alles heeft een prijs. Ook niets doen.
We denken vaak dat niets doen gratis is. Dat uitstellen geen schade aanricht. Maar niets is minder waar. Iets niet doen is ook een keuze. En elke keuze heeft consequenties. Soms subtiel, soms luidruchtig. Maar altijd voelbaar.
Hier zijn 10 prijzen die je betaalt als je blijft uitstellen, ontwijken of opgeven:
- Verlies van gezondheid
Lichamelijke achteruitgang gaat langzaam… totdat het ineens snel gaat. Minder bewegen, slechter eten, te weinig slaap: het telt op. Zelfs drie weken inactiviteit kan leiden tot een duidelijke daling in spiermassa en insulinegevoeligheid.
- Mentale ruis
Je hoofd blijft malen. Je weet dat je iets moet doen. Het stemmetje blijft knagen. En dat kost energie. Veel energie. Je prefrontale cortex raakt overbelast door onafgemaakte taken (het “Zeigarnik-effect”).
- Lager zelfbeeld
Elke keer dat je jezelf iets belooft en het niet doet, daalt je zelfvertrouwen. Je wordt je eigen teleurstelling. Zelfrespect groeit van beloftes aan jezelf die je ook daadwerkelijk nakomt.
- Stress toename
Want je weet wat er nodig is. Je weet dat je moet veranderen. Maar je stelt uit. En dat geeft onrust. Chronische stress verhoogt cortisol, wat je immuunsysteem, slaapkwaliteit en vetverbranding saboteert.
- Slechtere relaties
Als je niet goed in je vel zit, heeft dat invloed op hoe je met anderen omgaat. Je hebt minder ruimte, minder geduld, minder aandacht. Je reageert vaker vanuit overleving dan verbinding.
- Minder energie
Ironisch genoeg kost niets doen vaak meer energie dan in actie komen. Want passiviteit vreet motivatie. Je lijf en brein floreren juist bij activering: beweging stimuleert neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.
- Gemiste kansen
Die ene cursus. Die wandeling. Dat gesprek. Alles wat je uitstelt, bestaat misschien later niet meer. Veel kansen zijn tijdsgebonden. En uitstel leidt zelden tot betere timing.
- Verlies van regie
Je leeft op de automatische piloot. De omstandigheden bepalen jouw dag, in plaats van andersom. Dit draagt bij aan gevoelens van machteloosheid, iets wat geassocieerd wordt met depressieve symptomen.
- Afname van veerkracht
Hoe minder je oefent met weerstand en actie, hoe moeilijker het wordt om in beweging te komen. Veerkracht is als een spier: gebruik je ‘m niet, dan verslapt-ie.
- Spijt
En dit is misschien de zwaarste. Niet van wat je gedaan hebt, maar van wat je niet hebt gedaan. Onderzoek onder stervenden (Bronnie Ware, 2012) toont aan: de meeste spijt gaat over het niet volgen van je ware pad.
Maar… er is één reden om wél te kiezen voor actie: JOUW GEZONDHEID
Want uiteindelijk is dat de basis. De motor van alles. Fysiek, mentaal, emotioneel. Gezondheid is geen luxe. Het is voorwaarde.
“Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.”
— WHO (1948)
Gezondheid is wat je draagt, elke dag. Het bepaalt je energie, je veerkracht, je creativiteit, je relaties, je levenslust. En nee, je hoeft niet perfect te zijn. Maar als jouw keuzes structureel afwijken van wat gezond voor je is, dan is het tijd voor actie.
Een keer zondigen? Natuurlijk. Maar structureel niets doen terwijl je wéét wat goed voor je is? Dat is zelfondermijning. En daar helpt geen slogan tegen, maar wel: kleine, consistente actie.
Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat een nieuwe gewoonte automatisme wordt (Lally et al., 2009)? En dat het brein verandert door herhaling, via neuroplasticiteit? Jouw keuzes veranderen letterlijk je hersenstructuur. Kiezen voor gezondheid is kiezen voor een ander brein.
Veranderen vraagt moed. En herhaling.
Echte verandering is geen hype. Het is geen high van motivatie. Het is doen, ook als je geen zin hebt. Het is herhaling. Structuur. Consequentie. Het is kiezen voor lange termijn boven korte-termijnplezier.
Motivatie is grillig. Soms heb je het. Vaak ook niet. En dat is oké. Want motivatie is overrated. Wat telt, is gedrag. Actie. Op herhaling. Want gedrag verandert je brein, je lichaam en uiteindelijk: je leven.
Quick fixes? Die bestaan niet. Die brengen je misschien vooruit voor een week, maar bouwen niets op. Wat wel werkt: consistentie, eenvoud, aanpassing op maat.
En bij Veerkragt weten we: het moet passen bij jou. Niet te zwaar, niet te licht. Maar precies op jouw niveau. Zodat je het volhóudt. Want iets volhouden is krachtiger dan iets forceren.
We gebruiken bij Veerkragt methodes gebaseerd op onder meer de gedragsveranderingsprincipes van Prochaska & DiClemente, de neurowetenschap van motivatie, en de werking van het autonome zenuwstelsel.
Suboptimaal trainen = structurele schade
In veel gevallen doen mensen wel íets. Ze gaan naar de sportschool, doen cardio, liften gewichten. Maar… vaak suboptimaal. En opgeteld zorgt dat voor structurele problemen op de lange termijn. Zeker bij traditionele fitnessprogramma’s.
Hier zijn 10 veelvoorkomende suboptimale trainingspatronen die op lange termijn juist schade kunnen veroorzaken:
- Trainingsvormen in slechts één vlak (meestal sagittaal: voorwaarts-achterwaarts) ➝ Leidt tot overontwikkeling van bepaalde spieren en verwaarlozing van rotatie en laterale stabiliteit.
- Isolatie-oefeningen zonder functionele integratie
➝ Spieren leren niet samenwerken zoals in het dagelijks leven nodig is.
- Te veel compressie door krachttraining
➝ Ruggenwervels en gewrichten raken overbelast, met rug- en nekklachten tot gevolg.
- Geen aandacht voor ademhaling en ribbenkastmobiliteit
➝ Chronische spanning en verminderde zuurstofopname.
- Bewegen met een slechte houdingsbasis
➝ Je traint dysfuncties in plaats van kracht.
- Niet trainen van myofasciale lijnen (spierketens)
➝ Gebrek aan coördinatie en flow in het lichaam.
- Statisch stretchen zonder dynamiek
➝ Verlies van veerkracht en neuromusculaire controle.
- Explosieve kracht zonder stabiliteit
➝ Verhoogd risico op blessures.
- Overbelasting zonder herstel
➝ Chronische vermoeidheid en hormonale disbalans.
- Trainingsfocus op uiterlijk, niet op functie
➝ Mooi lichaam, slecht functionerend lijf.
Wat werkt dan wél? Wat doen we bij Veerkragt?
Bij Veerkragt werken we volgens principes uit Functional Patterns – een methode die focust op menselijke biomechanica, fascia, houding, ademhaling, rotatie, timing en kracht. Dit betekent:
- Trainen in 3D – in alle bewegingsvlakken
- Integratie i.p.v. isolatie – je lichaam leert als geheel bewegen
- Ademhaling als basis – je zenuwstelsel kalmeert, je coördinatie verbetert
- Posture first – vanuit een sterke structuur naar kracht
- Preventie boven symptoombestrijding
- Beweging die de realiteit weerspiegelt – zoals lopen, draaien, dragen, ontwijken
Met andere woorden: we bouwen een lichaam dat goed werkt – en er vanzelf beter uitziet. Niet andersom.
Tot slot: wat kost het jou om te blijven wachten?
Just do it? Ja, maar met bewustzijn. Met strategie. En met een reden.
Laat jouw reden je gezondheid zijn. Jouw vrijheid. Jouw kracht. Want als jij niet kiest voor jezelf, wie doet het dan wel?
Kom in beweging. Op jouw manier. Bij Veerkragt.
Bronnen:
- World Health Organization. (1948). Constitution of the WHO.
- Prochaska, J. O., & DiClemente, C. C. (1983). Stages of Change Model.
- Baumeister, R. F., & Tierney, J. (2011). Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength.
- Lally, P. et al. (2009). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology.
- Ware, B. (2012). The Top Five Regrets of the Dying.
- Myers, T. (2001). Anatomy Trains.
- Naudi Aguilar. (2020). Functional Patterns: Human Biomechanics as Religion.
Terug naar blogs