Waarom de slachtofferrol je nergens brengt (en hoe je dat paard laat liggen)
Ken je dat gevoel dat alles tegenzit? Je doet je best, maar de wereld lijkt zich tegen jou te keren. “Waarom overkomt mij dit steeds?” Denk je misschien. Gefeliciteerd, je hebt zojuist de slachtofferrol omarmd! Geen zorgen, we hebben het allemaal weleens gedaan. Maar het probleem met de slachtofferrol is dat het verslavend werkt. Hoe meer je erin blijft hangen, hoe moeilijker het wordt om eruit te komen. En erger nog: het lost niets op. Sterker nog, je komt van de regen in de drup.
Laten we eerlijk zijn: het leven is soms een puinhoop. Maar het is de manier waarop we ermee omgaan die bepaalt of we sterker worden of vastlopen. Het principe van ‘van de regen in de drup’ beschrijft precies wat er gebeurt als we ons vastklampen aan de slachtofferrol.
Je hebt een probleem, je reageert vanuit frustratie of paniek, en maakt daarmee – zonder het te beseffen – de situatie erger. Een voorbeeld: je rug doet pijn. In plaats van het probleem bij de kern aan te pakken, neem je rust, ga je minder bewegen en denkt: “Als ik stilzit, gaat het vanzelf over.”
Nou… niet dus. Want dat lijf van jou is niet gemaakt om stil te zitten. Dus in plaats van dat het beter wordt, verergert de pijn. Je spieren worden zwakker, je houding verslechtert, en voor je het weet, zit je met chronische klachten. Regen, drup, plons. Welkom in de vicieuze cirkel.
Feit: Studies tonen aan dat langdurig inactief zijn bij pijn juist leidt tot méér pijn en beperkingen. (Bron: Vlaeyen et al., Pain, 2016).
We moeten het even hebben over dat dode paard. Nee, niet letterlijk. Maar je kent de uitdrukking: “Niet aan een dood paard trekken.” Wat betekent het? Simpel: als iets niet werkt, stop er dan mee.
Toch doen we het allemaal. Je blijft hopen dat die ene therapie, die al drie keer heeft gefaald, deze keer wél werkt. Of je blijft hangen in die toxic relatie, want “misschien verandert hij of zij nog.” (Spoiler alert: nee.)
Hetzelfde geldt voor je lichaam. Blijf je steeds dezelfde verkeerde bewegingen maken? Of blijf je wachten op een magische oplossing zonder iets aan te passen? Dan trek je eigenlijk aan een dood paard. En we weten allemaal hoe dat eindigt: met frustratie, teleurstelling en nul vooruitgang.
Dus, hoe kom je uit deze neerwaartse spiraal? Hoe zorg je ervoor dat je niet blijft hangen in de regen, drup, modderpoel?
Wil je blijven klagen over de regen, of pak je een paraplu en loop je door? Veerkracht draait om actie. Niet wachten, niet hopen, maar doen. En dat is precies waar Veerkragt je bij helpt. We geven je de tools, de kennis en de begeleiding om uit die slachtofferrol te stappen en het heft in eigen handen te nemen. Geen dode paarden, geen eindeloze regenbuien, maar échte, duurzame verandering.
Kies je voor groei, of blijf je staan in de plassen?
Bronnen: