Stress is iets wat we allemaal kennen. Bijvoorbeeld het gevoel vlak voor een examen of een belangrijk gesprek die voor morgen gepland staat. Stressprikkels variëren van lichte stress tot levensbedreigende stress. Stress kan acuut zijn zoals bijvoorbeeld in het verkeer waarbij je betrokken bent geraakt in een verkeersongeval of net niet. Stress kan ook chronisch zijn wanneer je bijvoorbeeld op je werk niet op je plek zit en telkens met tegenzin naar je werk toe gaat. Bronnen van stress kunnen dus buiten het lichaam ontstaan maar ook in het lichaam. Denk aan ongezonde voedsel consumptie als voorbeeld waarbij stress in het lichaam ontstaat.
Het kan positief en negatief zijn. Deze gezonde spanning kennen we ook allemaal. Dit zijn vaak vooruitzichten en activiteiten waar je zin in hebt. Waar je hart sneller van gaat kloppen. Klaar voor de uitdaging. Deze reactie in het lichaam heeft niets te maken met de negatieve kant van stress op het lichaam. Stress prikkels zijn wat dat betreft ook nodig in het lichaam en zonder deze functionele werking ervan zouden we ook niet kunnen leven.
De negatieve stress is ook onvermijdelijk en wanneer je kunt incasseren dan is er weinig aan de hand. Zeker als het in balans blijft en je genoeg veerkracht hebt om hiermee om te gaan.
We kennen stress dus allemaal. Maar herken jij het bij jezelf? En dan bedoel ik de negatieve kant van stress. Stress reacties kan je onderverdelen in drie categorieën. Vechten. Vluchten. Bevriezen. Twee belangrijke hormonen werken samen om met stress om te kunnen gaan en dat zijn de hormonen ‘adrenaline’ en ‘cortisol’. Wat deze hormonen precies doen in het lichaam kan je hier lezen in de blog op de Hormoonfactor website.
Vechten als reactie op stress is als het ware de situatie bestrijden. De strijd aanbinden is een vechtgedrag en op deze manier de stress of verandering aan te gaan. Of er nu wel of niets tegen te doen is. Hier wat voorbeelden van een manier van vechten door de ander te beschuldigen:
Bevriezen als reactie op stress is niks doen aan de stressbron. Het is als het ware je hoofd in het zand stoppen en hopen dat het vanzelf over gaat. Hier wat voorbeelden van bevriezen in de reactie op stress:
Vluchten als reactie op stress is een vorm van vermijden of ontwijken. Net doen alsof er niks aan de hand is. Vluchten gebeurd vaak als het moeilijk is om te veranderen bijvoorbeeld. Waarom is er de drang om te vluchten? Vaak heeft het te maken met aangeleerd gedrag. De primaire reactie in het geval van een stresssituatie is vaak wat je niet wilt. Negatieve ervaringen en overtuigingen zorgen voor dit gedrag. Het kan ook zijn dat je mentaal nog niet klaar bent om de realiteit onder ogen te zien en er wat aan te doen. Hier zijn wat voorbeelden hoe je kunt reageren op stress door te vluchten:
Een aantal allergie reacties door te vluchten in je hoofd. Deze vind ik zeer belangrijk als het gaat om vertrouwen. Veel van ons cijferen zichzelf weg door het volgende te denken:
In de eerste coachsessie van het Veerkracht Programma (HeartMath methode) gaan we in op de stressbronnen maar ook de bronnen die jou energie geven. Het gaat erom dat je ervan bewust wordt hoe deze stress reacties op jou invloed hebben en met welke jij frequent mee te maken hebt. Vervolgens zijn de overige zes coachsessies er op gericht om jou praktische maar zeer goed werkende technieken aan te leren waardoor je de stress reactie kunt indammen.
Lichamelijk betekent dit dat je de negatieve- en schadelijke effecten van teveel stress bij jezelf drastisch kunt verminderen. Hoe je reageert wanneer je niet gestrest bent is volkomen anders en vaak ligt dat dichter bij jezelf en wie je ook wilt zijn. De ontspannen werkelijkheid werkt voor iedereen en jezelf aanstekelijk en geeft een hoop gunstige effecten aan het leven.
Stuur mij gerust een bericht mocht je nog vragen hebben. Of contact mij voor de mogelijkheden wanneer we kunnen beginnen met de eerste coachsessie! Op naar meer veerkracht!
Terug naar blogs