Wanneer een leefstijl volledig in balans is betekend dat veranderen niet echt nodig is. Je bent dus goed in het je aanpassen naar de omstandigheden. Om het je makkelijker te maken is het zinvol om deze omstandigheden niet te uitdagend te laten zijn. Te weinig uitdaging is ook weer niet handig. Stel het je maar eens voor: dat hou je in beide gevallen niet eeuwig vol.
In deze blog staat ‘positief denken’ centraal in het proces dat veranderen heet. Teveel uitdaging of te weinig uitdaging, het woordje ‘te’ vertelt het je eigenlijk al. Mijn eigen verhaal wat betreft te weinig uitdaging lees je hier. Alles draait om evenwicht en daar is het lichaam ook altijd naar op zoek. Wanneer het evenwicht te lang verstoord wordt raakt het uit balans. Reacties die ons te hevig zijn ervaren we als de gevolgen ervan. Deze gevolgen kunnen heel persoonlijk zijn. Algemeen kunnen we wel een aantal dingen stellen.
Als veranderen voor jou niet de uitdaging is, stel jezelf dan eens de volgende vraag: als ik deze leefstijl op mijn manier blijf volhouden de komende 5 tot 10 jaar – houd ik dat vol?
Het thema ‘veranderen’ en ‘positief denken’ is ontzettend breed natuurlijk. In deze blog wil ik het toespitsen op de verschillende leefstijl factoren bewegen en voeding in relatie tot stress.
Iedereen heeft als hoofddoel zo gezond mogelijk te zijn. Let maar op. Als je door vraagt naar wat iemand werkelijk motiveert om aan zijn of haar doel te werken. De weg naar het einddoel is alleen anders.
Let op je gedachten: ze worden woorden.
Let op je woorden: ze worden daden.
Let op je daden: ze worden gewoonten.
Let op je gewoonten: ze worden een houding.
Let op je houding: het wordt je bestemming.
– De Dalai Lama
Positief denken kan je leren. Als je niet weet waar je moet beginnen dan is het wel erg lastig. Laat staan als je helemaal nergens begint. Grijp jezelf altijd ergens aan vast en start. Het is wel goed om in te zien dat de basis altijd sterk moet zijn. Zonder een fundament kan je er niet op bouwen, zo is dat met alles.
Als jij je bewust bent van het feit dat een brein goed is in problemen herkennen dan is dat al een begin. Je bewust zijn van de problemen en dus het erkennen van een probleem daar begint het mee.
In plaats van alleen maar de problemen te erkennen en daar de energie en aandacht naar toe te laten gaan is het van groot belang je te focussen op wat je wel kan doen in plaats van niks doen. De problemen zullen anders zich opstapelen zodat je er in verdrinkt.
Met al onze problemen op een rijtje is het verstandig om een keuze te maken. Kies een probleem uit waar je grip op hebt en los deze op. Houd je niet met meerdere problemen bezig op hetzelfde moment. Blijft met de gedachte gefocust op een ding. Blijf in het hier en nu, de realiteit waar je wat aan kunt doen.
Wanneer is het nodig om de situatie te accepteren zoals deze is. Het komt dan neer op het vermogen om positief te kunnen zijn. De gedachte een positieve wending geven valt te trainen door in te zien dat er geen andere uitweg is. Vrede hebben op dit moment in het hier en nu, ook als er geen alternatieven meer zijn om voor te kiezen.
Het accepteren van de situatie is geen duurzame oplossing. Het is echter een middel om de situatie op de korte termijn te handhaven en ervoor te zorgen dat deze niet uit de hand loopt. Je wilt natuurlijk veranderen en werken aan de oplossing je beter te voelen. Dat begint bij het onder controle krijgen van de huidige situatie en in te zien dat je wat moet gaan veranderen. Je bent namelijk in deze situatie beland door het vertoonde gedrag van de afgelopen tijd. Tijd voor actie dus maar benader het positief.
De kracht van positief denken is zo sterk dat het je zal helpen bij het proces dat veranderen heet. Maar weet dat je altijd te maken krijgt met momenten dat het wat minder gaat. Dat is alleen niet erg, het zal je alleen maar sterker maken wanneer je door gaat krijgen dat je er grip op krijgt en alsmaar sterker wordt.
De volgende blog zal gaan over de ‘sociale contacten’ die nodig zijn in een leefstijl die volledig in evenwicht is.
Terug naar blogs