Wat is veerkracht?

Wat veerkracht precies betekent kan voor jou net even anders zijn dan voor een ander. Het gaat natuurlijk om de persoonlijke situatie en hoe iemand zijn leefstijl invult met het reilen en zeilen van de dag. Het komt aardig in de buurt wanneer ik veerkracht beknopt omschrijf als: het in staat zijn om van een stress situatie terug in je eigen kracht te komen. In deze blog neem ik je mee in wat voor mij de essentie van veerkracht is en waar het allemaal om draait. Verder vertel ik je mijn ervaringen en zoals je weet is het leven niks anders dan een aaneenrijging van uitdagingen die op je pad komen. Deze hobbels zijn er om “overheen te springen” en het liefst op een manier waarbij jij als winnaar uit de strijd komt. Ik wil daarbij vermelden dat het natuurlijk niet altijd om een strijd gaat. Het soms zelfs beter is om te kiezen het gevecht niet aan te gaan en jezelf te leren beheersen. Wat overigens een prima manier is, en veel voorkomend, om met uitdagingen om te gaan. Kom tot bloei! 

 

Ik leerde mezelf kennen, stap voor stap

Een korte introductie: wie ben ik? Wie is Jaap Kleinstapel? Ik ben de oprichter van Veerkragt met als missie: mensen op persoonlijke wijze laten groeien waardoor ze meer zelfvertrouwen, geluk, kracht en gezondheid ervaren. Een missie kan nog beknopter: meteen groei! Deze missie is ontstaan vanuit mijn eigen reis en ontwikkeling. Wat ik daarin zoal ben tegen gekomen heeft mij natuurlijk gevormd. Dat geldt voor iedereen, elk mens bewandelt op zijn of haar manier een ontwikkeling. Het mooie is dat wat je ook tegenkomt op je pad, het er uiteindelijk om gaat wat je er mee wilt bereiken (mindset, doel en zingeving).

 

Van nog jong en onervaren naar persoonlijke groei

Wanneer je nog jong bent leer je vaak pas achteraf inzien en daar leer je juist van. Fouten maken is dus helemaal oké en wat is het dan ook fijn als de omgeving hierin een beetje meezit. Dan durven we ook meer en voelen we ons achteraf niet schuldig of creëren we niet een overdrive van het telkens goed willen doen (het welbekende perfectionisme). Heb je een situatie vaker meegemaakt dan is het prettig om te kunnen ervaren dat je er ook op een manier mee omgaat die voor jou en anderen prettig is. Soms ‘moet’ je er doorheen en kan je het niet zomaar aan de kant schuiven. Dan is het fijn dat je leert om te gaan op een manier die dienend is voor jezelf (vertrouwen ontwikkelt, kracht, geluk en in goede gezondheid blijft). Je leert ook keuzes te maken in wat en wie niet bij je past. Al deze inzichten zorgen ervoor dat de ruwe diamant je ooit was prachtige vormen aanneemt. Hier en daar is het nodig om wat bijgewerkt te worden want het kan maar zo zijn dat je er last van hebt. 

 

Vier domeinen van veerkracht

Er zijn vier domeinen van veerkracht: fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag. Elk domein heeft invloed op elkaar waarbij optimale veerkracht betekent dat elk domein de verdiende aandacht krijgt. Even een voorbeeld:

Als je heel moe bent (fysiek), ben je sneller geïrriteerd (emotioneel), ben je minder in staat om helder te denken (mentaal) en ben je vaak niet de beste versie van jezelf (gedrag). Als blijkt dat er onvoldoende veerkracht in één van de domeinen is, kan dat jouw totale veerkracht alsnog uit balans brengen.

Om veerkracht op te bouwen is het cruciaal om te werken aan daar waar jij jouw (kostbare) energie het meeste verliest. In welk domein is dat?

 

Mijn kantelpunt ‘ik-word-mij-ergens-bewust-van’

Lang heb ik voor mijn gevoel het idee gehad dat ik nog jong was. Weinig ervaring had en zoekende was naar mijn vertrouwen, mijn kracht, mijn geluk en daarmee mijn gezondheid. In eerste instantie was ik natuurlijk ook gewoon nog jong. Lekker studeren met bepaalde ideeën over waarvan ik dacht: dat lijkt me wel leuk om te doen. Maar langzaamaan gaat dat over in het ‘echte leven’ met daarin verantwoordelijkheden die eerder voor jezelf nog niet echt  aan de orde waren. Het werkende leven begon en ik was op een soort dood spoor beland. Dit diende helemaal prima tijdens het studeren. Ineens kreeg ik signalen van mijn lichaam die ik niet herkende. Ik was er ook helemaal niet blij mee. Mijn energie raakte op en mijn lichaam was heel goed in het geven van duidelijke signalen. Alleen ikzelf was heel goed om mijn hoofd het bepaalde plaatje te laten invullen en die had niet bedacht dat het wel slim was voor een radicale verandering.

Lekker negeren die handel, want dat deed ik toch altijd al! Daar was ik ook ontzettend goed in geworden. Het volgen van mijn hart? Ik wist niet eens wat dit was. Ja mijn hoofd kon er wel iets van maken, maar de ervaring hebben je hart te volgen en je niet te laten leiden door wat je hoofd ‘denkt’ wat goed is voor je? Ben je gek.

 

Nee, ik ben niet gek! Verre van

Nog nooit had ik ervaren dat mijn lichaam in staat is om te communiceren. Dat doet het continue. Dat weet ik nu wel. En het mooie is dat mijn groei en ontwikkelingen mij de ervaring hebben gegeven signalen van mijn lichaam te herkennen. Wanneer het nu wat ‘heet onder mijn voeten word’ laat ik me niet zo snel gek maken want ik ben heel veel ervaringen rijker. En nog steeds komen er hobbels. Het leven gaat door. Nieuwe ontwikkelingen blijven komen en gaan. Dat is het leven. En ik leef mijn leven met vertrouwen, in mijn volste kracht en met zichtbaar en voelbaar geluk. Mijn veerkracht is nog nooit zo sterk geweest en dat brengt een gezonde balans in mijn leven. Meteen groei!

 

Wil jij nu ook verder groeien?

Het invullen van de Veerkragt meter geeft jou inzicht in welk domein jij de meeste energie verliest. De oorzaak hiervan is altijd persoonlijk, dus de uitkomst hiervan met elkaar vergelijken kan maar zegt verder weinig. Jij hebt jouw eigen bagage, jouw eigen blauwdruk met wie je bent en wat je doet. Dus wat heb jij te veranderen om jouw veerkracht verder te laten groeien? Doe de test en laat het me weten of jij hulp wilt.

 

Verschillende Veerkragt programma’s

Bekijk ook eens de verschillende Veerkragt programma’s. Op verschillende gebieden is er persoonlijke training en coaching.

 

Verdiep je in verschillende thema’s

Verschillende thema’s hebben significante invloed op jouw veerkracht. Denk hierbij aan onderwerpen als:

 

Wil jij iemand helpen of Veerkragt helpen groeien? Delen wordt uit de grond van mijn hart gewaardeerd!

Terug naar blogs