De omega 6 en omega 3 balans optimaliseren

Tegenwoordig is het eten van voldoende omega 3 vetzuren zeldzaam en omega 6 is rijkelijk aanwezig. Dit leidt tot een verslechterde balans tussen deze twee essentiële vetzuren met alle gezondheidsnadelen van dien. Een te hoge verhouding van omega 6 tegenover omega 3 kan bijdragen aan een teveel aan ontstekingsactiviteiten in het lichaam. Deze chronische (laaggradige) ontstekingen verhoogt de kans op verschillende (moderne) ziektes zoals hartziektes, metabool syndroom, diabetes, artritis, alzheimer en vele soorten kanker.

 

Het belangrijkste wat je kunt doen om de omega 6 inname te verminderen is de bewerkte plantaardige oliën uit je eten te verbannen, plus al het bewerkte eten waar de plantaardige oliën in verwerkt zijn. Koud geperste extra vierge olijfolie is verder uitstekend. Vervolgens is het minstens net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, om de omega 3 inname te verhogen. Hoe visolie en omega 3 het algehele welzijn ten goede komt, lees je hier.

 

De makkelijkste manier om aan voldoende omega 3 vetzuren te komen is dagelijks een kwalitatief supplement te nemen. Daarnaast is het aan te raden om gras gevoerd vlees te eten en/of vette vis. Nog meer omega 3 rijk eten zoals wekelijks zee-voedsel, omega 3 rijke zaden (hennepzaad en chiazaad bijvoorbeeld en noten (walnoten bijvoorbeeld). Groene groente bevatten ook omega 3 vetzuren, wat naast de omega 3 vetzuren natuurlijk nog veel meer gezondheid bevat. En wil je weten of suppletie voor jou raadzaam is om te nemen? Dan is de Balance test aan te raden om op een simpele maar professionele manier erachter te komen. 

Terug naar blogs