Het Belang van Techniektraining bij Veerkragt

Bij Veerkragt draait alles om het functioneel optimaliseren van het menselijk lichaam, zodat je pijnvrij kunt bewegen en je prestaties kunt verbeteren. Of je nu wilt herstellen van blessures, fysieke pijn wilt verminderen, of simpelweg beter wilt functioneren in je dagelijks leven, techniektraining speelt een cruciale rol in het bereiken van deze doelen. Wij geloven dat de juiste training niet alleen gericht moet zijn op kracht en uithoudingsvermogen, maar vooral op het verbeteren van je bewegingspatronen en het herstellen van je houding.

 

Waarom is techniektraining zo belangrijk?

Het lichaam is ontworpen om op een specifieke manier te bewegen. Staan, lopen, hardlopen en gooien zijn de vier fundamentele bewegingen van de mens. Wanneer je lichaam uit balans is en verkeerd beweegt, ontstaan er compensaties die leiden tot pijn en blessures. Bij Veerkragt richten wij ons op het herstellen van deze natuurlijke bewegingspatronen, zodat je functioneel optimaal kunt bewegen.

Een goede houding en efficiënte beweging verminderen de belasting op gewrichten, spieren en bindweefsels, wat op zijn beurt helpt om pijn en stijfheid te voorkomen. Techniektraining is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat jouw lichaam weer functioneert zoals het bedoeld is, met een focus op het corrigeren van houding en het verbeteren van spiercoördinatie.

 

Functionele Bewegingen: De Grote Vier

Bij Veerkragt ligt de nadruk op de vier fundamentele bewegingen: staan, lopen, hardlopen en gooien. Dit zijn de kernbewegingen die elk mens in het dagelijks leven uitvoert. Het optimaliseren van deze bewegingen helpt je niet alleen om beter te presteren, maar ook om veerkrachtig ouder te worden zonder onnodige klachten.

 

1. Staan

De manier waarop je staat, heeft een grote invloed op je algehele houding. Veel mensen staan met een anterior pelvic tilt (voorover kantelend bekken), wat leidt tot een holle rug en spanning in de onderrug. Dit kan op lange termijn voor chronische pijn zorgen. Bij Veerkragt richten we ons op het herstellen van een neutrale bekkenpositie, zodat je lichaam in een natuurlijke, ontspannen houding staat.

 

2. Lopen

Lopen lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen lopen op een manier die hun lichaam onnodig belast. Dit kan komen door een verkeerd looppatroon waarbij de voet bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten draait. Tijdens onze techniektrainingen leren we je om met een correcte voetplaatsing en lichaamshouding te lopen, zodat elke stap bijdraagt aan een gezonde balans en stabiliteit.

 

3. Hardlopen

Hardlopen is een intensievere beweging die, als het niet goed wordt uitgevoerd, snel kan leiden tot blessures aan de knieën, heupen of enkels. Een correcte looptechniek in combinatie met de juiste houding voorkomt dat er te veel impact op je gewrichten komt. Bij Veerkragt werken we aan het verbeteren van je hardlooppatroon door de juiste biomechanische principes toe te passen.

 

4. Gooien

Gooien vereist coördinatie van het hele lichaam. Van de voeten tot de handen, alles moet samenwerken om een efficiënte, krachtige beweging te maken. Door de rotatie van je romp en de kracht van je heupen goed te gebruiken, kun je niet alleen verder en krachtiger gooien, maar ook je lichaam beschermen tegen overbelasting.

 

Het Belang van Spiercoördinatie en Samenwerking

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat krachttraining niet alleen gaat over hoeveel gewicht je kunt tillen of hoe vaak je een oefening kunt herhalen. Het gaat vooral om hoe goed je spieren samenwerken tijdens een beweging. In plaats van te focussen op het aantal herhalingen, is de sleutel bij techniektraining de kwaliteit van de uitvoering.

Bij Veerkragt richten we ons op het leren samenwerken van spieren. Dit betekent dat je leert hoe verschillende spiergroepen tegelijk actief kunnen zijn om een bepaalde beweging efficiënt en pijnvrij uit te voeren. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen te veel afhankelijk zijn van dominante spiergroepen, wat leidt tot overbelasting en compensaties elders in het lichaam. Wij zorgen ervoor dat je lichaam als een geheel functioneert, zodat alle spieren hun rol goed vervullen.

 

Parameters voor Succesvolle Training

In tegenstelling tot veel traditionele benaderingen waarbij de focus ligt op het aantal herhalingen of het gewicht dat je gebruikt, ligt onze focus op:

  • Techniek boven alles: Hoe goed voer je de beweging uit? Kun je de beweging in volle controle uitvoeren zonder pijn of compensaties?
  • Spieractivatie: Welke spieren activeer je tijdens de beweging? Zijn de juiste spieren actief of nemen andere spieren de rol over om compensaties te maken?
  • Bewegingsbereik: Heb je voldoende flexibiliteit en mobiliteit om de beweging zonder beperkingen uit te voeren?
  • Controle en stabiliteit: Kun je de beweging stabiel uitvoeren? Dit geldt vooral bij functionele oefeningen zoals staan, lopen, hardlopen en gooien, waar stabiliteit essentieel is.

In de training richten we ons op het verbeteren van de kinetische keten van je lichaam, waarbij we de focus leggen op het verbeteren van het samenspel tussen je gewrichten, spieren en bindweefsel. Dit leidt uiteindelijk tot een beter functionerend en pijnvrij lichaam.

 

Praktische Voorbeelden van Training bij Veerkragt

Bij Veerkragt werken we met een holistische benadering waarbij we lichaam en geest zien als een samenwerkend geheel. Een aantal voorbeelden van onze trainingen:

  1. Posturale correctie en stabilisatie: We leren je hoe je jouw kernspieren kunt activeren om een stabiele houding te behouden. Dit helpt om rugklachten te verminderen en de druk op je onderrug te verlichten.
  2. Loopanalyse en correctie: We maken gebruik van geavanceerde technieken om je looppatroon te analyseren en geven je gerichte oefeningen om je looppatroon te verbeteren, wat leidt tot een efficiëntere en pijnvrije manier van bewegen.
  3. Functionele krachttraining: We richten ons op het versterken van de juiste spiergroepen die essentieel zijn voor de vier fundamentele bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam beter samenwerkt en minder afhankelijk wordt van compensaties.

 

Conclusie

Bij Veerkragt geloven we dat een gezond, veerkrachtig lichaam begint met de juiste techniek en beweging. Of het nu gaat om het herstellen van je houding, het verbeteren van je looppatroon of het optimaliseren van je algehele bewegingskwaliteit, wij bieden een aanpak die verder gaat dan traditionele training. We helpen je om niet alleen sterker te worden, maar ook om efficiënter en pijnvrij te bewegen, zodat je op de lange termijn gezond en veerkrachtig blijft.

 


Wil je meer weten over onze aanpak of een vrijblijvende persoonlijke sessie boeken? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om jouw lichaam optimaal te laten functioneren!

Terug naar blogs